2024. március 29., péntek

Újabb negyedeket foglaltak el a kormányerők Aleppóban

Öt újabb kelet-aleppói negyedet foglaltak el a szíriai kormányerők és szövetségeseik a felkelőktől, ezzel az utóbbiak által korábban ellenőrzött területeknek már több mint 70 százalékát vonta irányítása alá a szíriai kormány - jelentette kedden a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH jelentése szerint a kormányerők a város központi részén lévő Dahret Avvád, Dzsúret Avvád, Karm al-Dzsebal, Karm al-Bejk negyedeket, valamint mind közül a legnagyobbat, a stratégiailag fontos as-Saart foglalták vissza.
A SANA szíriai állami hírügynökség ugyancsak beszámolt a kormányerők katonai sikereiről.

A kelet-aleppói offenzíva november 15-i kezdete óta több száz civil, köztük gyerekek vesztették életüket a városrészben, de Aleppó nyugati, kormányerők ellenőrizte részén is voltak polgári áldozatai a harcoknak. A heves összecsapások elől több mint 50 ezren menekültek el a becslések szerint korábban mintegy 250 ezer civilnek otthont adó Kelet-Aleppóból.

A szíriai lázadócsoportok folyamatos visszaszorulásuk ellenére hétfőn közölték, hogy nem fognak kivonulni Kelet-Aleppóból, és "utolsó csepp vérükig küzdenek majd az orosz és az iráni megszállás ellen". Moszkva mellett Teherán is támogatja a damaszkuszi rezsimet a szíriai polgárháborúban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn szavazott arról, hogy hétnapos tűzszünetet vezessenek be a folyamatos harcoknak kitett Aleppóban. Az erre vonatkozó határozatot azonban a damaszkuszi rezsimet támogató Oroszország és Kína is megvétózta. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a tűzszünettel lélegzetvételhez akarták juttatni a lázadókat.

A szíriai külügyminisztérium kedden kiadott nyilatkozatában közölte: a damaszkuszi kormány nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni Aleppóról, ha nem hagyja el a várost a keleti negyedeket még mindig uraló összes felkelő.