2024. március 28., csütörtök

Az EU főtárgyaló 2018 októberére akar Brexit-megállapodást

2018 októberére lehet megállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió között a kilépésről. Erről számolt be a megbeszélések előkészítésével megbízott Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója Brüsszelben.

“A megállapodást 2018 októberére kellene elérnünk, hogy időt hagyjunk, 5-6 hónapot arra, hogy az egyezséget ratifikálja a brit parlament, az Európai Parlament és a tagállamok is,” mondta Barnier.

Ennek feltétele, hogy Theresa May brit kormányfő márciusban hivatalosan is elindítsa a két éves kilépési folyamatot.

Így a britek így már nem vesznek részt a 2019-es európai választásokon.

Barnier nem kecsegtett áthidaló megállapodással.

“Amíg nem tudjuk, mik London szándékai, kérései, amíg nem tudjuk, az Egyesült Királyság mit szeretne elérni és mit tud elfogadni a kilépés utáni kapcsolatot illetően, addig nehéz átmeneti időszakról beszélni. Akkor van értelme, ha az előkészíti a jövőbeli kapcsolatokat,” mondta a volt francia EU-biztos.

Eközben Londonban folytatódik az a bírósági tárgyalás, amit a kilépés ellenzői kezdeményeztek. Szerintük nem a kormány, hanem a londoni parlament hivatott megindítani a hivatalos kilépést.

A parlamentben azonban többségben vannak az uniós tagságot támogatók, így talán elkerülhető lenne a Brexit. A bíróság ítélete januárban várható.