2024. április 23., kedd

A hallgatás fala

Újabb részletek derültek ki arról, hogyan zajlott Ćuruvija meggyilkolása ügyében a nyomozás 2000 után

Mile Novakovićnak, a Belügyminisztérium korábbi bűnügyi rendőrségi vezetőjének meghallgatásával folytatódott a Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolása miatt indított per. Novaković vallomásában azt mondta, hogy a repülőből is látszott: az Állambiztonság (DB) egy része állt az újságíró meggyilkolása mögött, neveket azonban, mint mondta, az október ötödikei változásokat követően megkezdett nyomozás során nem említettek. Az október ötödike után a politikai indíttatású gyilkosságok felderítésével megbízott Novaković elmondta, közvetlenül nem gyűjtöttek információkat a DB tagjaitól, nem hallgatták meg őket. Ezt a munkát maga a DB végezte el, majd a meghallgatások jegyzőkönyvét mindig továbbították a bűnügyi rendőrség ezen csoportjának.

– Mi megmondtuk nekik, mit kérdezzenek a kihallgatott személyektől. Ők ezeknek az utasításoknak eleget is tettek, majd a jegyzőkönyvet, melyek tartalmazták a válaszokat, eljuttatták hozzánk. Mi aláhúztuk mindazt, amit a nyomozás szempontjából érdekesnek találtunk, s ami további kérdéseket vetett esetleg fel. Ezekkel az új megjegyzésekkel és kérdésekkel küldtük vissza a DB-nek a jegyzőkönyvet, mely elvégezte az újabb meghallgatásokat – számolt be az együttműködés menetéről Novaković.

A bűnügyi rendőrség azonban nem volt elégedett a kapott információkkal. Mint azt a vezető beosztású tanú elmondta, szemmel látható volt, hogy ezeket a meghallgatásokat mindig ugyanaz a csoport, esetleg ugyanaz a személy végezte el.

– Nem tudtunk ezen az úton sok információhoz jutni. Követelni kezdtük, hogy beszélhessünk azokkal, akik lehallgatták Ćuruvija telefonját. Elutasították ennek a követelésnek a teljesítését – tette hozzá.

Nyomozásukat mindvégig a „hallgatás falába való ütközés” jellemezte, értékelte, melyet a DB emelt.

Radomir Marković, a DB volt vezetője, gyanúsított, azt kérdezte Novakovićtól a tárgyaláson, hogyan lehet, hogy a rendőrség nem tudott kapcsolatba kerülni a gyanús személyekkel, amire a bűnügyi rendőrség vezetője azt felelte: fogalma sincs, bizonyára a DB akkori vezetője vagy politikai szálak miatt volt ez tilos számukra.