2024. április 25., csütörtök

Bagzi: Ćuruvija gyilkosait is meg kellett volna ölni

A zimonyi klán nem tudta, mi a kivégzési parancs oka, de nem is érdekelte

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolása ügyében zajló bírósági per során tegnap meghallgatták Dejan Milenković Bagzit, a zimonyi klán tagját. A meghallgatás során, a Különleges Bíróságon Bagzi elmondta, olyan állításokat hallott a klánon belül, hogy meg kellett volna gyilkolni Ratko Romićot és Miroslav Kurakot. Mint mondta, egy ilyen terv állítólag azért létezett, mert e két személy ölte meg Ćuruviját. Elmondása szerint a gyilkosságtól később azért állt el a klán, mert arra parancsot adott ki Dušan Spasojević, a bűnszövetkezet akkori vezetője.

Dejan Milenković Bagzi egyébként védett tanúként vesz részt az eljárásban, ismeretlen helyen tartózkodik, fokozott biztonsági intézkedések mellett szállította a rendőrség a Különleges Bíróságra.

Azt is tudni vélte, hogy Romić és Kurak eltávolítására is Spasojević adott ki utasítást korábban, de a parancsot Spasojevićnak Milorad Ulemek Legija adta ki.

– Amikor az volt a parancs, hogy meg kell ölnünk őket, nem tudtuk az okot, de arról lehetett hallani, hogy Ćuruvija meggyilkolása miatt. Az ok igazándiból nem is annyira érdekelt minket, hiszen a zimonyi klán tagjaiként számos más gyilkosságot végrehajtottunk már – vallotta Bagzi.

Beszámolt arról is, hogy a zimonyi klán tagjai napokon keresztül követték Romićot és Kurakot, a követést azonban abbahagyták, amikor Spasojević egy Legijával folytatott újabb beszélgetés után közölte, hogy nem fogják végrehajtani a gyilkosságot.

Mint ismeretes, Ćuruviját 1999. április 11-én, húsvétvasárnap, a NATO-légicsapások idején gyilkolták meg lakótömbjének bejárata előtt. Az újságíróra tizennyolc lövést adtak le. Az újságíró akkori élettársát, Branka Prpát egy pisztoly markolatával ütötték le. Slavko Ćuruvija meggyilkolásával Radomir Markovićot, az Állambiztonság (DB) volt vezetőjét, Milan Radonjićot, a DB belgrádi központjának volt vezetőjét, Ratko Romićot, a DB valamikori operatív munkatársát, valamint Miroslav Kurakot – aki szökésben van, és állítólag Tanzániában tartózkodik, így ellene távollétében folyik eljárás –, a DB különleges biztonsági egységének volt munkatársát terhelik.