2024. április 25., csütörtök

Regionális vérkeringésben a Belgrádi Értéktőzsde

A SEE Link hálózat teljes jogú tagja a Belgrádi Étéktőzsde tegnap óta, ennek köszönhetően a régióban szabadon kereskedhet bolgár, horvát, macedón értékpapírokkal is. Egyébként a szervezethez az említetteken kívül már tíz nemzetközi társaság tartozik.

A Belgrádi Értéktőzsdén kívül még négy tőzsde várakozik a SEE Link tagságra. Név szerint az athéni, a banjalukai, a ljubljanai és a montenegrói tőzsde is. A szervezet tagjaként a belgrádi tőzsde négy porondon üzletelhet egyidejűleg, ezeken összesen 33 milliárd dolláros tőkével és mintegy 500 fajta részvénnyel lehet kereskedni. Egyébként az értéktőzsdéken kívül 27 beruházási alap és brókerhár szerezte meg a szabadalmat a SEE Linken belüli kereskedésre.

Siniša Krneta, a Belgrádi Értéktőzsde igazgatója szerint ilyen módon a nemzeti és a regionális pénzpiac egységes és egymást kiegészítő piacként kezelhető, a magánszféra fejlesztése érdekében.

A SEE Link hálózat beindítását a bolgár, a horvát és a macedón értéktőzsdék képviselői kezdeményezték, hogy egy-egy ország értékpapírjai az említett tőzsdék vérkeringésébe bekerüljenek. A SEE Link hálózat megalapítását az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) is támogatta 540.000 euróval, a pénzt a fizetési meghagyások elektronikus átutalását segítő számítógépes rendszer telepítésére fordították. A projektum megvalósításában az EBRD-n kívül részt vettek az alapító értéktőzsdék is, fejenként 80 000 eurós alaptőkével.