2024. március 28., csütörtök

(Njihov) strah od promena

O izradi novog Pravilnika o sredstvima i alatima… viđeno očima učesnika – Pismo Petra Sroka, predsednika Srpskog saveza bućkaroša

Posle održanih pet sastanaka u Ministarstvu Poljoprivrede i zaštite životne sredine, gde je Savez Srpskih Bućkaroša izašao sa stavom da bućka mora postati alat rekreativnog ribolova, mogu da kažem da je taj skup bila samo farsa. Nije bilo prave želje da se bućkarošima izađe u susret. Naime na prvim sastancima SSB je uspeo da pridobije i Asocijaciju alasa Srbije i Ujedinjene ribolovce Srbije da podrže naš stav o bućki kao alatu za rekreativni ribolov. Dr. Aleksandar Hegediš je naveo da soma u našim rekama ima, da je bućkaroše lako kontrolisati, stoga nema prepreka da bućke bude u rekreativnom ribolovu.

Zatim je počelo osipanje. Ribari su se počeli protiviti uvođenju bućke, kao i profesor Predrag Simonović, koji je biolog, ali mu je bućka smetala sa socio-ekonomskog stanovišta, jer tobože smetaćemo ribarima.

Kada smo objasnili da je bućka odličan način da se razvije ribolovni turizam, koji mnogima u Evropi donosi milione evra, zaćutali su. Ipak, bućka nije postala alat rekreativnog ribolova. Ne samo da se ribari ne bi bunili, već to ovim pravinikom i nije moglo da se uradi. Ako ne može pravilnikom, i potrebno je menjati Zakon… zar to nisu znali pre početka rada radne grupe? Ili im je jedini cilj bio da stroži propisi za ribari zažive na predlog ribolocava i bućkaroša… Stiče se utisak da smo gubili vreme i živce pukašavajući da uradimo nemoguće, i sastančili smo samo da bi neki iz ministarstva na ovaj način čuvali svoje fotelje. Što manje rada, tim je manja šansa da pogreše. Tako se odnose prema našim vodama godinama.

Mislim da je u narednom periodu neophodno zauzeti čvršći stav, pod čime mislim i na mirne proteste. Paralelno s tim treba ostvariti jaču saradnju sa Ujedinjenim ribolovcima Srbije, koji su našu priču do kraja podržavali.

Ribolovni turizam je jedini održivi način upravljanja vodama. Put do toga je dug, jer se radi o velikim promenama. Međutim, ljudi koji godinama sede tamo gde jesu, u ministarstvima sa odličnim platama, nemaju nameru ništa da menjaju.