2024. április 27., szombat

A nemzet imája

Himnusz és Szózat Szavalóversenyt tartottak Szabadkán

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont a hétvégén megtartott Himnusz és Szózat Szavalóversenynek, melyen összesen harminchét általános iskolás és középiskolás diák vett részt Vajdaság egész területéről.

A Himnusz és Szózat Szavalóversenyre tizenhetedik alkalommal került sor az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében. A megnyitón elsőként De Negri Ibolya, az egyesület elnökének levelét olvasták fel, aki úgy fogalmazott: a verseny alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi, szellemi értékeinket. A rendezvény azzal a céllal indult, hogy a diákok megtanulják nemzetünk, a magyar közösség énekét, költeményét, megőrizve kultúránkat, identitásunkat. Mindkét költemény a magyar nemzet két imádsága, melyekből mindenkor erőt lehet meríteni ahhoz, hogy nemes törekvéssel, kitartással tovább haladjunk az életben – hangsúlyozta az elnök asszony levelében.

A szavalóverseny kísérő rendezvényeként a Vízióból Tettek – Széchenyi István, a Modern Magyarország Megalapozója című kiállítás is megtekinthető volt, mely a Széchenyi Év keretén belül a Szabadkai Magyar Főkonzulátus jóvoltából került bemutatásra.

A szavalóverseny védnöke évek óta Magyarország szabadkai főkonzulátusa, melynek képviseletében Gombár Szeréna konzul asszony köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, Kölcsey Ferenc a Himnuszt 1823-ban, a nemzeti újjászületés hajnalán írta, a reformkorban, amikor a magyarság és Magyarország új útra lépett. A Himnusz a magyarok nemzeti imádsága, az egységes magyar nemzet összetartozásának jelképe, s bárhol is éljen a világban egy magyar ember, ha meghallja a Himnusz első sorát, feláll, és szíve mélyén érzi magyarságának lényegét, büszkeségét, hitét, küzdelmét és az összetartozást. A Szózat pedig második himnuszunk, nemzeti hitvallásunk, s a „Hazádnak rendületlenül légy híve, ó magyar” lényege és összefoglalása magyarságunknak, vagyis hogy bárhol vagyunk, mindig magyarok vagyunk, életünkben, halálunkban.

– Nagyszerű dolog, hogy ti most arra vállalkoztatok, hogy kiálltok és elszavaljátok e két költeményt, de egyben hitvallást is tesztek gyermeki szívetek minden kis részével. Ti vagytok a jövő nemzedéke, ti vagytok a jövő reformátorai, magyarságunk megreformálói. Az alapot elődeink adták, de ti viszitek tovább. Széchenyi István egy vízióból tettekké változtatta álmait. Megalapította a modern Magyarországot, ahol most is élünk, még akkor is, ha közben a határok megváltoztak. Nézzétek végig a kiállítást, legyetek álmodók, reformáljátok meg újra magyarságunkat, melyhez az érzelmi alapotok megvan. Most erről tesztek tanúságot, azzal, hogy elszavaljátok a Himnuszt és a Szózatot, imánkat és hitvallásunkat – szólt Gombár Szeréna a versenyzőkhöz.

Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja úgy fogalmazott, nagyon kevés ehhez hasonló verseny van Vajdaságban és a Kárpát-medencében, hiszen a Szózatot és Himnuszt nem egyszerű dolog elmondani, de nemzeti érzület nélkül nem is lehet megtenni.

– Nagy öröm, hogy ennyien összegyűltetek, remélem, sok szép szavalatot fogunk hallani és a zsűrinek nehéz dolga lesz. Bízom abban, hogy az itt elmondott verssorok megmaradnak valamennyiünkben, belevésődnek a gondolatainkba, szívünkbe és esszenciális kinccsé válnak, melyek meghatároznak bennünket, s amelyek mindig a segítségünkre lesznek, hogy átvészeljük a legnehezebb időszakokat. Ne feledjük az örök érvényű mondatot: Itt élned, halnod kell!

Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész immár több éve a verseny egyik meghívott vendége. Mint elmondta, a rendezvény sokkal inkább népi imádság és egy hitvallás délelőttje, semmint verseny, s meghallgatni e két költeményt, számára erőt ad a mindennapi életben. Mint fogalmazott, ez egy bátorságpróba és egyfajta jellemformálás is, hiszen bár meg lehet tanulni sok mindent, de ha a jellem nem pallérozott, akkor hiába a sok tudás, mert nem gazdagszik általa a közösség.

Az általános iskolások kategóriájában Némedi Imre és Ágoston Pribilla Valéria, a középiskolások kategóriájában pedig dr. Hózsa Éva és Havas Judit zsűriztek. Az általános iskolások csoportjában a Szózatot szavalók közül első helyezést ért el Kővágó Jácint, második helyezést ért el Francia Fleivie és Csepella Máté, a harmadik helyen pedig Tóth Zsuzsanna és Szemendri Tamás végzett. A Himnuszt szavaló diákok közül első lett Sziveri Éva, második Schell Tamás, a harmadik hely pedig Bede Anettet és Szalai Klaudiát illette meg. A középiskolások csoportjában a Szózatot szavalók közül első helyezést ért el Szabó Dávid és Pálinkás Hédi, második lett Kovács Nataniel, harmadik helyen pedig Farkas Krisztián végzett, a Himnuszt szavalók közül pedig Kiskomáromi Zsombor és Kis Bernát lett az első, Tót Ákos és Varga Klaudia második helyezést ért el, a harmadik helyet pedig Lórik Izabella szerezte meg.