2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

Teljes a bizonytalanság

Az utóbbi évtizedek legizgalmasabb és legszínvonalasabb döntője várható vasárnap Szabadkán az I. liga 2016-os rájátszásában

Idén nyáron nem kis figyelmet keltett az a hír, miszerint a szabadkai Spartacus visszaigazolta a bajnok Proletertől a később olimpiai bajnok Davor Štefaneket és a sokáig válogatott Dejan Franjkovićot, s melléjük leszerződtette a magyarkanizsai Potisje és a Zenta legjobbját, Gazdag Krisztiánt és Nagy Tamást, meg a belgrádi Aleksandar Maksimovićot, aki az utóbbi időben másodvirágzását éli, s 71 kg-ban a világ egyik legjobbjának számít ismét. Mindez azért volt lehetséges, mert a „vasutasoknak” a tavaly megszervezett junior-Eb után maradt némi „csörgőpénzük” a kasszában, s egyértelművé vált, hogy az ország legtrófeásabb klubja meg akarja szakítani a nagybecskerekiek hegemóniáját, már ami az országos csapatbajnoki titulust illeti. Egy pillanatban úgy tűnt, hogy a Proleter akár fel is adja vezető szerepét a hazai bajnokságban, ám egyetlenegy igazolással bebizonyosodott, hogy eszük ágában sincs harc nélkül lemondani a koronáról. Csapatuk tagja lett ugyanis napjaink egyik legjobb nehézsúlyú versenyzője, az ukrán Alekszandr Cserneckij, akinek elég, ha csak az utóbbi négy nagy versenyen elért eredményeit vesszük alapul – 2015, Las Vegas, világbajnokság, 3. hely; 2016, Riga, Eb, 2. hely; 2016, Rio, olimpia, 9. hely; 2016, Baku, Golden Grand Prix, 3. hely –, mindjárt kiderül, hogy ebben az országban ő legyőzhetetlen. Ha azt vesszük, mellette még nyugodtan adunak számíthat Frísz Krisztián, Nemes Máté, Nemes Viktor, Báló Petar és Nikolaj Dobrev, akkor világos, hogy az idei aranyéremért nagyon meg kell izzadnia annak, aki el akarja azt venni a bánátiaktól.

Márpedig a Spartacusnak ez a deklarált célja az idei bajnokságban, amelynek ligarészében döntetlenre birkóztak a Proleterrel, főleg annak köszönhetően, hogy Nagy Tamás életében először legyőzte egykori klubtársát, Fríszt. A szabadkaiak az év elejétől titkolóznak, már ami a vasárnapi, végső felállítást illeti, de túl sok kombinációs lehetőségük még sincs, tehát nem a helyesen megválasztott taktika lesz majd a döntő, hanem komoly küzdelemben, a kiserdei sportcsarnokba ellátogató szurkolók buzdítása mellett dől el a bajnoki cím sorsa. Ha ugyanis a Spartacus nyerni akar, akkor Gazdagnak vagy Nagynak ismét le kell győznie Fríszt, Nagynak vagy Maksimovićnak le kell győznie Nemes Mátét, de ebbe a kombinációba beleesik Davor Štefanek is, aki könnyen rászaladhat az egyik Nemes fívérre, akik ugyan tisztelik és szeretik válogatottbeli csapattársukat, de meg nem ijednek tőle, az biztos! Még érthetőbben: ha a Spartacus az alsó négy súlycsoportban nem nyer legalább hármat, akkor a mi számításunk szerint búcsút inthet az áhított titulusnak, mert Bálót, Dobrevet és Cserneckijt jelenleg nem tudja megverni szabadkai birkózó.

A Spartacus várható felállítása, 59 kg: Gazdag Krisztián. 66 kg: Nagy Tamás. 71 kg: Aleksandar Maksimović. 75 kg: Davor Štefanek. 80 kg: Csikós Norbert. 85 kg: Penjov Ervin. 98 kg: Balázs Lehel. 130 kg: Vujadin Boškov.

A Proleter várható felállása, 59 kg: Kolompár Szebasztián. 66 kg: Frísz Krisztián. 71 kg: Nemes Máté. 75 kg: Goran Sremac. 80 kg: Nemes Viktor. 85 kg: Báló Petar. 98 kg: Nikolaj Dobrev. 130 kg: Alekszandr Cserneckij.

A rájátszás programja, elődöntő: Spartacus–Partizan (18 óra), Proleter–Potisje (19). Bronzmérkőzés (20 óra). Döntő (21). A rájátszást edzői szeminárium és a Szerbiai Birkózószövetség elnökségi ülése előzi meg