2024. április 20., szombat
UNESCO

A moldvai faliszőnyeg is a listán

Tizenkét hagyománnyal bővült az emberiség szellemi kulturális örökségének listája, köztük a romániai, moldovai faliszőnyegszövéssel, a csehországi és szlovákiai bábjátszással, a szlovéniai passiójátékkal, a mexikói rodeóval és a venezuelai karnevállal bővült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listája az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának Addisz-Abebában folyó tanácskozásán. Ezzel együtt immár 366 hagyomány szerepel a listán, tudósít az MTI.

Az UNESCO honlapján található indoklásban egyebek mellett olvasható, hogy a romániai és moldovai hagyományos faliszőnyegszövés „a kreativitás, az önazonosság és a társadalmi összetartozás kifejeződése”, a szlovák és cseh közösségek bábszínháza az erkölcsi értékek tanításának, a világról alkotott nézetek bemutatásának kifejeződése, a szlovéniai passiójátékot a helyi közösség identitása, összetartása formálójaként tartják számon, a mexikói rodeó fontos eleme a közösségek identitásának, és fontos módja a közösségi értékek átadásának a fiatal nemzedékek számára, a venezuelai karnevál pedig a fiatal nemzedékeket segíti örökségük megismerésében, felfedezésében.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat – szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.