2024. április 24., szerda

Ráncfelvarrás, fogpótlás féláron

Az egészségügyi minisztérium támogatja a magánklinikákat az egészségügyi turizmus fellendítésében

Az egészségügyi minisztérium a napokban pályázatot írt ki a magánrendelők számára, amelyek egészségügyi turizmussal kívánnak foglalkozni. A minisztérium honlapján tették közzé a felhívást, amelyben meghatározzák azokat a feltételeket, amelyeknek a magánrendelők eleget kell, hogy tegyenek.

Első körben a fogászati rendelők és az esztétikai sebészettel foglalkozó klinikák közül válogatják ki azokat, amelyeket majd a minisztérium támogat abban, hogy minél eredményesebben vegyék fel a versenyt a környező országokkal, például Magyarországgal, amely ilyen tekintetben nagyhatalomnak számít Európa térképén. Szerbiában megvan a szaktudás és a felszerelés is a sikeres munkához, s a nyugati árakhoz viszonyítva mégis jóval olcsóbb itt egy-egy beavatkozás.
Szabadkán nem új keletű az egészségügyi turizmus, ugyanis a NorDent fogászati központ már egy évtizede fogászati turizmus által bővíti ügyfélkörét, külföldi pácienseknek igényesebb, nagyobb fogászati beavatkozásokat végeznek. A mintegy 1000 négyzetméter alapterületű fogászati központban arc- és sebészeti műtők, tizenegy fogászati kezelőegység – minden típusú fogpótláshoz, preventív és esztétikai fogászati beavatkozásokhoz – áll a pácienseik rendelkezésére, emellett a központban helyet kapott egy CAD CAM fogtechnikai laboratórium is. A fogászati központ a térség legkorszerűbb és már hagyománnyal rendelkező fogászati turizmussal foglalkozó intézménye.
Szlogenjük: Mosolyt varázsolunk az arcokra!
– A színvonalas fogászati beavatkozások, valamint az alkalmazottak barátságos viszonyulása a páciensekhez a központ üzleti koncepciójának alapját képezi – magyarázta Vida Árpád, a NorDent fogászati központ pénzügyi vezetője.
– Elsősorban a skandináv országokat céloztuk meg, ők voltak az első külföldi pácienseink, konkrétan Norvégia. Jelenleg már nagyon sok országból van páciensünk, a recepció felett látható egy zászlós rész, ahová mindig kitesszük annak az országnak a zászlaját, ahonnan érkezett a páciens. Most elég nagy az érdeklődés Olaszországban. Innen is szervezetten jönnek hozzánk fogászati kezelésre, illetve az Ausztriából érkező pácienseink száma is növekedett. A fogászati turizmus olyan szolgáltatásokra vonatkozik, amelyek a szakmán belül is nagy munkáknak nevezhetőek, s külföldön is nagyon drágák, implantáció, teljes fogtalanság helyreállítása, illetve több koronából álló fogpótlások, csontpótlás, sebészeti beavatkozások. A minőségi szolgáltatás és a célországokban a szolgáltatások árának magassága miatt a külföldieknek megéri eljönni hozzánk még akkor is, ha beleszámoljuk a szállodai és utazási költségeket is.
A szállásközvetítést és a reptéri transzfert is ők szervezik, attól függően, hogy Budapestre vagy Belgrádba érkezik a páciens. Egy nagyobb beavatkozás, konkrétan a teljes fogsorpótlás, a teljes sebészeti kezelés általában 5–6 munkanapot vesz igénybe. A kezelés második szakasza 6–9 hónap elmúltával következik, ekkor készül el a fogpótlás – ebben a második szakaszban 7–10 napot kell itt maradnia a páciensnek. A fogászati turizmust igénylő vendégek az 50 és 70 év közötti korosztály, nekik helyreállító műtétekre, illetve teljes fogsor készítésére van igényük.
A NorDent Fogászati Központban turisztikai felelős áll a vendégek rendelkezésére, különböző programajánlatokban, vagy akár egyéni igény szerint, ha a páciens már feltérképezte a lehetőségeket, segít a kirándulás megszervezésében. Újvidék, Szeged vagy Belgrád megtekintése is szerepelt már a vendégek kérései között.
– Ha elég nagy csoport jön össze, akkor szoktak helyi borkóstolót vagy vacsorát szervezni. A szabadkai fogászati klinika már két éve Mórahalmon is működtet egy kisebb rendelőt. Nagyszerű együttműködésük van a mórahalmi önkormányzattal, ismerik a határon túli fogászati turizmus jelentőségét, tekintettel arra, hogy Magyarország a fogászati turizmus szempontjából szuperhatalomnak számít, mert az össz Európai fogturizmusból származó bevétel közel 40 százaléka Magyarországon valósul meg. Budapesten a fogászati rendelők egy része más országokban is rendelkezik kirendeltséggel, közvetítőirodával, amelyek kizárólag a fogászati turizmusra specializálódtak. Jelentős segítség lenne, ha a minisztérium pályázata által részt vehetnénk főként nyugat-európai turisztikai kiállításokon, a reklámanyagainkat kézhez tudnák venni az odalátogatók, ez mindenképpen nagy segítség lenne, mert az interneten is sokan megtalálnak bennünket, de ez is egy lehetőség, amit ki tudnánk használni. A legnagyobb hangsúlyt a honlapunkra fektetjük, valamint az adott országban az együttműködő partnereink – itt elsősorban Norvégiáról és Olaszországról tudnék beszélni – ott helyi marketinget végeznek, kihasználva reklámanyagainkat. Itt, Szerbiában, a marketingtevékenységünk a honlapra és a helyi médiákra összpontosul. Mórahalomon eddig 2-3 éjszakát tartózkodott egy külföldi vendég, de amióta ott van rendelőnk, a külföldi vendégek száma megnövekedett 7-8-9 éjszakára. Szabadkára sem jellemző, hogy egy külföldi vendég itt tölti a teljes szabadságát, de a mi pácienseink a teljes szabadságukat töltik itt. Az idén közel 400 külföldi páciens látogatta meg rendelőnket, és ők 3500–4000 közötti vendégéjszakát hoztak a szabadkai szállodáknak, elsősorban a Galleria Hotelnek – mondta Vida Árpád.

Pozitívnak és figyelemreméltónak tartja a minisztérium egészségügyi turizmusra vonatkozó kezdeményezését, s azt tervezik, hogy a feltételek ismeretében részt vesznek ezen a pályázaton.
A szabadkai Sveti Stefan Klinika plasztikai, rekonstrukciós beavatkozásokat és szépészeti műtéteket végez. A klinika tulajdonosnője, dr. Biljana Ivošević Stegić elmondta, örül a minisztérium pályázatának, viszont hiányolja a konkrét projekteket a fontosabb gépek vagy eszközök vásárlására vonatkozóan. Klinikánk a plasztikai sebészet szemszögéből nézve a hangsúlyt elsősorban az egészségre irányítja. Az idén is októberben megszerveztük az ingyenes mellvizsgálatot, mint a rák korai felismerésének módját. A közelmúltban klinikánkon járt professzor dr. Marijan Novaković, a belgrádi Katonakórház (VMA) plasztikai sebészeti osztályának volt főosztályvezetője, a Katonakórház egykori főosztályvezetője. Dr. Novaković professzor annak a bizottságnak az elnöke, amely hivatott felülvizsgálni az említett pályázatra jelentkező szépészeti beavatkozásokat végző klinikák alkalmasságát, felszereltségét, hogy eleget tesznek-e a pályázatban előírt feltételeknek. Elismerő szavakkal beszélt a professzor úr a klinikánkról a média képviselőinek októberi látogatásakor. Azt mondta, hogy intézményünk semmivel sem marad el a világ hasonló klinikáitól, és nem kevés ilyen intézményben fordult már meg. Belgrádban a specializációm végén a Katonakórház akkori főosztályvezető szakorvosa, prof. dr. Zoran Stanković, későbbiekben egészségügyi miniszter is volt, felkért, hogy dolgozzak az intézményükben. Nem fogadtam el a felkérést, mert szeretem Szabadkát, ezt a háromnyelvű környezetet, az itteni embereket, véleményem szerint Szabadka megérdemli, hogy legyen plasztikai sebészet a városban. A Szabadka Turisztikai Szervezet által tavaly a Prezident, a Pátria, valamint a Galléria Szállók igazgatóival együttesen részt vettünk a Belgrádi Turisztikai Kiállításon, ahol városunkat képviseltük. Szabadkának igenis van turisztikai vonatkozású tartalma, ami miatt visszatérnek hozzánk a külföldiek. Klinikánk magas színvonalú szépészeti beavatkozásokat tud nyújtani homlokfelvarrás, szemöldök, alsó-, és felsőszemhéj-felvarrás, ráncfeltöltés teljes érzéstelenítésben, orrkorrekció, orrhegykorrekció, ajakkorrekció és hajbeültetés esetén.
Klinikánk legismertebb a mellműtétek miatt: mellnagyobbítás, kisebbítés, felemelés, valamint a derék- és hasfeszesítő műtétek, a fülkorrekciós, térdkorrekciós műtétek teljes vagy helyi érzéstelenítésben. Elsősorban egészséges mellről beszélek, ezt ultrahangos és mágneses rezonanciás vizsgálattal állapítjuk meg, majd csak ezután műtjük. Rekonstrukciós mellműtétet is végzünk, pl. ha a mellett rákos megbetegedés miatt el kellett távolítani. A klinikán egy posztoperációs blokk is van, ahol pácienseink a műtétet követően 24–48 órát tartózkodnak. Már kilenc éve szállást is szervezünk vendégeinknek. Egy nagyon jól összeszokott csapattal dolgozunk, német, magyar, szerb és természetesen angol nyelven is tudunk kommunikálni a páciensekkel. Előfordul, hogy a vendég nem szeretne eljönni kötözésre, akkor mi elmegyünk és a hotelszobában átkötjük. A pácienseknek nem kell felépülésükig itt tartózkodniuk, pl. derék- és hasfeszesítő műtéteknél a páciens egy héttel a műtétet követően a beteg hazatérhet, majd két hét múlva vissza kell jönnie ellenőrzésre. Az állandó vendégeinknek ajándékkal és kedvezményekkel is kedveskedünk. A külföldiek szeretik Szabadkát, tetszik nekik a vendégszeretetünk, értékelik szolgáltatásaink színvonalát és csodálják városunk nevezetességeit. Legtöbb páciensünk Ausztriából és Németországból érkezik, közösségi hálón lépnek velünk kapcsolatba, többségük a YouTube-on látta valamelyik televíziós műsoromat pl. Melanom címmel a szemölcsökről, emellett a mellekről és az arcról is készült tévéműsor. A páciensek örülnek, hogy őszinte vagyok velük, elmondom, hogy pl. orrműtét után olyan véraláfutások lesznek az arcon, mintha valaki arcon ütötte volna őket. Nagyon fontos részletesen tájékoztatni a pácienseket a felépülésről, ha továbbra is érdekeltek, csak akkor érdemes elvégezni a műtétet, a teljes elégedettség érdekében. Áraink a szerbiai lakosság anyagi lehetőségeihez mértek, de szolgáltatásaink minősége egyenrangú a külföldön elvégzett beavatkozásokéval, csak jóval olcsóbbak. Kihangsúlyoznám, hogy a plasztikai műtéteknél a hibák a legdrágábbak, mert azokat a legnehezebb kijavítani. Külföldi vendégeink leggyakrabban mellnagyobbítást, zsírleszívást a derékról és a hasról, az arcon végzett beavatkozások közül a szemhéjfelvarrást és az arcfiatalítást igénylik. Büszkén mondhatom, hogy egyedüliek vagyunk a térségben, ahol az arcfiatalítást teljesen természetes eljárással végezzük, az arcon fitopílinget végzünk különböző algás készítményekkel, mikrodermaabraziós eljárással, az így előkészített arcbőrbe befecskendezzük a páciens saját vérplazmáját, lipotranszfer eljárással a páciens saját zsírszöveteit, az őssejtekkel együtt visszük át, és feltöltjük a ráncokat. Mindez együttesen az elkövetkező 4-6 hétben megfiatalítja az arcot, és ezáltal így is marad néhány hónapon keresztül – mondta a doktornő.
A páciensek igényétől függően mezoterápia, baby botox, rádióhullámos facelift is szerepel a klinika szolgáltatásai között.
– Természetesen jelentkezünk a minisztérium pályázatára, mert nem szeretném, ha Szabadka kimaradna. Jelenleg évente ötven külföldi vendégünk van, becsléseim szerint, de nem vezetünk külön statisztikát erről, egy adatra emlékszem, a múlt év októberétől év végéig 830 ingyenes mellvizsgálatot végeztünk klinikánkon. Külön nem reklámozunk, mert az elégedett páciens a legjobb reklám, az ajánl bennünket másoknak is. Tanulmányaim kezdetekor a legfontosabb dolog, amit megtanítottak, hogy nem az órát kell nézni a műtőben, mennyi ideig tart a műtét, hanem az eredményt. Ha első ránézésre a műtőasztalon nem tetszik az eredmény, akkor az később semmiképpen nem lesz jobb. Nincs szebb és felemelőbb érzés, mint amikor a városban sétálva találkozhattam egy anyukával, akinek a lányán segítettem. A kislánynak az egyik melle szépen kifejlődött, míg a másik egyáltalán nem. Az, hogy ennek a fiatal lánynak sikerült úgy elvégezni a mellműtétet, hogy egyáltalán nem különbözik korstársnőitől, az az érzés semmivel sem pótolható – mondta örömmel a doktornő.