2024. április 25., csütörtök

Bővül a szennyvízhálózat Óbecsén

Egy hónapon belül másodszor, összességében pedig harmadik alkalommal módosította Óbecse község költségvetését tegnap a községi képviselő-testület. A változtatásokat elsősorban az Építésügyi Igazgatóság felszámolása tette szükségessé. A mától megszűnt közvállalat által végzett feladatokat a közigazgatási hivatal és a többi közvállalat között osztották szét: a Komunalac Közvállalat feladata lett például a közvilágítás és az utak, járdák, útpadkák karbantartása, valamint a téli szolgálat biztosítása, a közigazgatási hivatalban kell mától intézni a különböző urbanisztikai kérdéseket, és a Vodokanal Közvállalat látja el a csapadékelvezető-rendszer karbantartását.
Ez utóbbi közvállalat idei ügyviteli programja is megváltozott, pályázat útján a Környezetvédelmi Alaptól ugyanis 18, 3 millió dinárhoz jutott, amiből az Újvidéki, az Uroš Predić, a Miloš Bugarski, a Sinđelić és Köztársaság utca egy részének a szennyvízhálózatát fogják fejleszteni. Zoran Grbić igazgató elmondása szerint Óbecsén nagyon hiányos a szennyvízhálózat kiépítettsége, a háztartásoknak csaknem fele nem rendelkezik csatornarendszerrel. Ezekkel és a jövő évre tervezett további beruházásokkal a szennyvízhálózat lefedettsége nagyjából tíz százalékkal lesz nagyobb.
Képviselői kérdés helyett tulajdonképpen egy kéréssel fordult az önkormányzathoz Molnár Viktor, a VMSZ frakcióvezetője: méltatva a szerb és a magyar kormány kiváló együttműködését felhívta a figyelmet az utca- és településneveket tartalmazó táblák többnyelvűségét szavatoló törvények betartásának a fontosságára. Felszólalásának az adott időszerűséget, hogy a péterrévei út felújítása után felállított új helységnévtáblákon Óbecse megnevezése csak ciril betűs felirattal szerepel. Dragan Tošić polgármester szerint a Szerbia Utai Közvállalat nem szándékosan követte el ezt a hibát, és az önkormányzatnak tett ígérete szerint pár nap alatt új, kétnyelvű táblákat fognak kihelyezni a város péterrévei felőli be-, illetve kijáratánál.