2024. április 25., csütörtök

További 50 millió eurós segítség Aleppónak

A német külügyminiszter pénteki libanoni villámlátogatásán további 50 millió eurós  segélyt ígért a kormányerők ostroma alatt álló észak-szíriai város, Aleppó lakóinak, ezenkívül 10 millió eurót ajánlott fel a szíriai menekültek befogadásában kiemelkedő szerepet vállaló Bejrútnak.

Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy az újabb segély keretében a régóta tartó polgárháború miatt ínséges körülmények között élő aleppói lakosoknak elsősorban élelmet, szállást és egészségügyi eszközöket biztosítanak. A tárcavezető egyúttal nyomatékosan felszólította a hadban álló feleket a tűzszünetre, amely lehetővé tenné, hogy a létfontosságú segélyszállítmányok eljuthassanak az elzárt területekre is.

A Szíriával szomszédos Libanon lakossága 4 millió fő, s az országban további legalább 1 millió szíriai menekült is él. Steinmeier felkeresett egy ideiglenes menekülttábort Zahléban, ahol évek óta 600 szíriai tartózkodik sátrakban és bódékban. Nagyjából 2 ezer hasonló telep van Libanon-szerte, a menekültek 70 százaléka rendkívüli szegénységben él - jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

A német tárcavezető libanoni látogatásán hangsúlyozta, hogy nem szabad felhagyni a szíriai háború beszüntetését célzó erőfeszítésekkel, és a következő hetekben is dolgozni kell azon, hogy fegyverszünet legyen.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök fő szövetségesének számító Oroszország legutóbb humanitárius folyosók kialakítását ajánlotta fel a kelet-aleppói lakosság ellátása érdekében, de a fegyvernyugvást elutasította.

Németország 2012 óta már több mint 2,5 milliárd eurónyi  humanitárius segélyt nyújtott Szíriának, míg Libanonnak több mint 700 millió eurót  bocsátott rendelkezésére a menekültválság kezeléséhez.

Gibran Bászil libanoni külügyminiszter köszönetet mondott Steinmeiernek a támogatásért, valamint a nemzetközi Szíria-konferenciák megszervezéséért.

A német politikus találkozott Bejrútban a novemberben megválasztott Michel Aun libanoni elnökkel is, aki az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita milícia szövetségese, így az ország egyik legvitatottabb politikusa. Elnökké választása mindenesetre egy több mint két éve húzódó belpolitikai válságnak vetett véget a közel-keleti országban, a parlamenti pártoknak ugyanis előzőleg 45 alkalommal nem sikerült megegyezniük az államfő személyéről.