2024. április 19., péntek

Épül az élményfürdő

Folyamatosan megvalósuló beruházások Bácskossuthfalván

Új medence épül a Rekreációs Központban. A most megépült út a szőlőskerteknél egy jövőbeli „borkörút” részét képezi. Megújult a régi óvoda épülete, és hamarosan szigetelik az iskola egy szárnyát. Folyamatosan fejlesztik a művelődési házat.

Az épülő élménymedence a Rekiben (Lakatos János felvétele)

Az épülő élménymedence a Rekiben (Lakatos János felvétele)

Tegnap Bácskossuthfalván tett látogatást Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének az elnöke. A vendégeket Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke, Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes és a tanács tagjai kalauzolták körbe a faluban folyó beruházások megtekintésekor. A vendégek megnézték a Rekreációs Központban (Reki) épülő új élménymedencét, a szőlőskerteknél épült új utat, a régi óvoda felújított épületét és a művelődési ház nyílászáróinak a cseréjét.

A bácskossuthfalvi helyi közösség VMSZ-es vezetése rendkívül jól dolgozott az elmúlt időszakban – fogalmazott Fremond Árpád a Bácskossuthfalván látottak kapcsán.

-A munka nem lankadt a választások után sem, látszik, hogy továbbra is teljes erőbedobással dolgoznak a projektumok megvalósításán. Ma jelentős beruházásokat láthattunk, legfontosabb a Rekreációs Központ fejlesztése. Ez a beruházás már nagyon kellett a bácskossuthfalviaknak – nyilatkozta Fremond, aki szerint teljes mértékben megérte a Rekibe fektetni az eszközöket, mert az folyamatosan fejlődik.

– Néhány év alatt a Reki maradványaiból meg tudták valósítani mindazt a bácskossuthfalviak, amit szerettek volna. Ebben az évben már bizonyították, hogy ez mennyire jól működik, és az is kiderült, hogy a pacséri és a bácskossuthfalvi fürdő maximálisan megfér egymás mellett. Most épül az élménymedence, de már vannak más, konkrét elképzelések is. Én bízok benne, hogy az elkövetkező időszakban ezeket meg tudjuk valósítani – mondta Fremond Árpád.

A jövő évi költségvetés összerakása előtt fontos volt megtekinteni, hogy mi valósult meg az ideiből – mondta el Kislinder Gábor. Ami az idei évben nem valósult meg, azt be kell építeni a jövő évi költségvetésbe – fogalmazott.

– Bácskossuthfalván nem ez a helyzet, itt a tartományi és községi pénzeket, valamint a helyi járulékból származó eszközök rendeltetésszerűen költötték el. A pályázatokat lezárták, a munkálatkat elvégezték. Pályáztatás szempontjából nagyon fontos, hogy ilyen felelősségteljesen viszonyulunk a pályázati eszközökhöz – mondta el a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy a 2017-es költségvetést is úgy szándékozzák összerakni, hogy az megvalósítható legyen. Ne mondjunk olyanokat, amit nem tudunk megtenni – hangoztatta Kislinder.

A szőlőskertekbe vezető út kapcsán Seffer Attila arról számolt be, hogy Topolya község mezőgazdasági programja előirányozza a határba vezető utak kiépítését, s ezt a minisztérium is jóváhagyta. Ennek keretében a szőlőskertek eddig szilárd útburkolattal nem rendelkező részén egy 500 méter hosszú és három méter széles útszakaszt betonoztak ki. A projektum értéke meghaladta az 5 millió dinárt, és a mezőgazdasági termelés megkönnyítése mellett a turizmus céljait is szolgálja. Korábban megépült egy betonút a szőlőskertek másik oldalán, ezt össze szeretnék kötni a most megépült útszakasszal, létrehozva ezzel a bácskossuthfalvi „borkörutat” – fogalmazott a tanácselnök.

A régi óvoda felújított épülete (Lakatos János felvétele)

A régi óvoda felújított épülete (Lakatos János felvétele)

Az iskola mellett álló szecessziós épület hajdanán óvodaként üzemelt, de mára más tartalmakat kapott. Jelenleg az általános iskola és néhány civil szervezet használja – mondta el Crnkovity Gábor iskolaigazgató. A helyi közösség és a tartományi oktatási titkárság segítségével most sikerült felújítani az épületet. Így az újra teljes pompájában tündökölhet, fogalmazott az igazgató, majd arról is szólt, hogy hamarosan megkezdődik egy újabb projektum: az oktatási titkárságtól kapott 2,5 millió dinárból szigetelni fogják az iskola egyik szárnyát.

A művelődési ház az Ady Endre Művelődési Egyesület székháza, és télen itt zajlik a legtöbb próba. Emiatt elhasználódik az épület, de éppen ezért folyamatosan fejlesztik – mondta el Fazekas Róbert. Az idei évben sikerül felújítani a konyhát és az első szobát; szigetelték a falakat, és álmennyezetet szereltek fel. Ez a művelődési egyesület és a helyi közösség közös akciója volt. A 9+1 Baráti Kör, amelynek szintén itt van a székháza, ágyakat nyert a Szekeres László Alapítványtól – számolt be a tanácselnök helyettese. A legújabb fejlesztés a külső nyílászárók cseréje volt, ami egy 400 ezer dináros projektum keretében valósult meg, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A jövő évben egy új fűtési rendszerrel szeretnék korszerűbbé és hatékonyabbá tenni az épület fűtését – mondta el Fazekas.

Bácskossuthfalván december 18-án tartanak helyi közösségi választásokat.