2024. április 23., kedd
Nagy Némedi Brémában izmosodik

Nagy Némedi Brémában izmosodik

Habár az első edzésen majdnem elhányta magát, Nagy Némedi Valentin sajnálja, hogy nem pár évvel előbb érkezett Brémába, ahol eszményi feltételek között készülhet a mérkőzésekre. Egy kívülállónak furcsa lehet, hogy az edzéseken német szót szinte nem is lehet hallani, ennek ellenére a tréning zökkenőmentesen zajlik.

Éveken át a nagybecskereki Banatot erősítette a 21 éves törökkanizsai játékos, aki az utóbbi egy-másfél évben remek eredményeivel kiérdemelte, hogy – Pető Zsolt, Aleksandar Karakašević és Marko Jevtović mögött – a válogatott negyedik számú játékosa legyen. A 2015/2016-os idényben is a Banatban szerepelt, egy beszélgetés és egy üzenet azonban egy csapásra mindent megváltoztatott.

Szőcs Hunorral, a román válogatott oszlopos tagjával beszélgettem a Kuala Lumpur-i világbajnokságon, de semmi konkrétum nem hangzott el. Nem sokkal a vb után írt egy üzenetet, hogy lenne-e kedvem Brémába jönni, ott edzeni” – mondta Nagy Némedi, aki tíz nappal az üzenet után igent mondott, mivel szerinte ez egy egyedülálló, talán soha vissza nem térő alkalom volt az életében.

Előtte természetesen egyeztettem az edzővel, Tamas Christiannal is, aki már évek óta Németországban dolgozik. Megbeszéltük a részleteket, s az külön motiváló volt a számomra, hogy olyan kiváló játékosokkal edzhetek, mint a már említett Szőcs Hunor, az orosz Kiril Szkacskov, a román Constantin Cioti és Ovidiu Ionescu, a dél-koreai Kim Doyub vagy a japán Yoshihiro Ozawa, aki a második liga egyik legjobbja.”

Mivel a brémaiak keresték őt, igyekeztek minden tőlük telhetőt biztosítani, hogy a beilleszkedés zavartalan legyen. Nagy Némedi szerint ez sikerült is, s a helyzetet megkönnyítette, hogy a nemzetközi versenyeken a legtöbb játékossal már találkozott.

Zökkenőmentesen ment minden, s egy kívülállónak talán az a legszembetűnőbb, hogy az edzéseken német szó el sem hagyja senkinek sem a száját. Szkacskov és én szerbül beszélünk, a románok egymás közt természetesen románul, Hunor és én magyarul, a többiek egymás között pedig angolul kommunikálnak. Egyéves szerződést írtam alá, de ahogy most állnak a dolgok, 99 százalék, hogy maradok.”

A szerbiai és a németországi edzések minőségét össze sem lehet hasonlítani, éppen ezért fordulhatott elő, hogy Nagy Némedi az első tréninget sosem fogja elfelejteni.

Örökre emlékezetes marad az első edzés, ugyanis nem sok kellett, hogy kimenjek a mosdóba hányni. Pedig akik ismernek, tudják, nem bliccelem el a felkészülést, komolyan vettem Szerbiában is a tréningeket, mindent teljes erőbevetéssel végigcsináltam. Viszont Brémában az edzés minősége, az intenzitása, az, hogy olimpiát megjárt versenyzőkkel játszom folyamatosan, nagyon megterhelő volt. Persze az is biztosan hozzájárult a hányásközeli állapothoz, hogy első edzés volt, én is bizonyítani akartam. Szerbiai szempontból az a baj, hogy a brémai és a nagybecskereki feltételeket össze sem lehet hasonlítani, ég és föld a különbség. Naponta háromszor edzünk 120–150 percet, a konditerem adta lehetőségeket is maximálisan kihasználjuk, s ennek meg is lett az eredménye. Négy kiló izmot szedtem fel az elmúlt pár hónap alatt, és a szerbiai ellenőrzésen, amely a Koštunjakon volt, meg is kérdezte az egyik ellenőr: Veled meg mi történt, mit csináltál? Azt feleltem neki, hogy semmi különös, csak elmentem Németországba edzeni. Sajnálom, hogy csak 21 évesen jöttem ide, ha tudtam volna, milyen feltételek várnak rám, akkor ezt a lépést öt évvel ezelőtt megléptem volna. Biztos vagyok benne, ha ilyen feltételek között edzettem volna az elmúlt pár évben, ma 3-4 ponttal jobb lennék.”

A brémaiak második és harmadik ligás csapatot is találtak Nagy Némedinek, aki végül az utóbbi mellett döntött. A Bad Hamm együttese nem járt rosszul a törökkanizsai játékossal, aki egyéniben a nyolc mérkőzéséből hatot, párosban pedig a hat meccsből ötöt nyert meg.

Egyértelműen jó döntés volt a harmadik liga, mert a második osztály most valóban nagyon erős, s egyelőre azon gondolkodom, hogy jövőre vállaljam-e. A csapatunk most a második helyen áll, ha feljutunk, és maradok a Bad Hammban, akkor nem kérdés a második ligában való szereplés.”

Ami a válogatottat illeti, Nagy Némedi már a malajziai vb-n is csapattag volt, s bízik benne, hogy ez a jövőben sem fog változni.

A helyzetem azért összetett, mert fél éve vagyok Németországban, és csak tíz napot voltam otthon, így szerbiai versenyeken nem indultam. Most karácsonyra megyek majd haza, de az biztos, nem az lesz az első dolgom, hogy részt vegyek egy szerbiai tornán. A németek elleni Eb-selejtezős mérkőzésen is a keretben voltam, mivel azonban egy nappal előtte ligameccsem volt, így azt kihagytam. A svájciak elleni 3:0-s győzelem során már asztalhoz álltam, s bízom benne, hogy Aleksandar Karakaševićnak a válogatottól való visszavonulása után is kerettag leszek.”