2024. április 19., péntek

Kutyaharapásért több mint 8 millió dinár

Temerinben, különösen az újabban megnyitott utcákban, lakónegyedekben gyakran látni házakból kijáró kutyákat. Az újabb épületek elől gyakran hiányzik a kerítés, vagy az állapotuk olyan, hogy az ebek könnyűszerrel kijárhatnak. De nemcsak a város külső részein, hanem a központi utcákban is igen sokszor látni falkában járó, kóbor kutyákat. Több kutyát a járókelők már ismernek, sőt etetnek is.

Lehet ugyan jelenteni a szabadon járkáló, gazdátlan kutyákat, a közművállalatnak van is embere, aki hívásra kimegy, de mintha nem szívesen tennék, mert a menhelyre szállított ebekért fizetni kell. Így hát mire a bejelentés nyomán a gyepmester megérkezik, a kutyák már a harmadik utcában járnak, vagy a jobbik esetben hazatalálnak. Kutyaharapásokról is vannak feljegyzések.

Legutóbb, a képviselő-testület ülésén képviselői kérdésre érkezett válasz arra a kérdésre, hogy mennyit költöttek a községi költségvetésből, és mennyit fizetett a közművállalat a kutyaharapások okozta károk megtérítésére az elmúlt öt évben.

A kérdésre adott válaszból kiderül, hogy 2011-ben a közművállalat 561 548 dinár megítélt kártérítést fizetett a sérülteknek, a következő évben pedig az önkormányzat 466 ezer dinárt. 2013-ban 1 373 050 dinárt, 2014-ben pedig az önkormányzat 350 ezret, a közművállalat pedig 1 851 702 dinárt. Tavaly az önkormányzat 2 256 849, a közművállalat pedig 1 234 460 dinárt fizetett a kutyaharapás sérültjeinek. Az említett öt évben ez összesen valamivel több mint 8 millió dinárt tesz ki.