2024. április 19., péntek

A gordiuszi csomó

A feldolgozóipar, az energetika és az építőipar fejlődik a leggyorsabban hazánkban – A közvállalatok ugyanakkor nagy adósságokat halmoznak fel

A szerb kormány nyitott azok irányában, akik részt vennének a reformok végrehajtásában – fogalmazott Aleksandar Vučić miniszterelnök a Külföldi Beruházók Tanácsa által kiadott Fehér könyv tegnapi bemutatóján. Vučić a résztvevőknek elmondta, hogy fenntarthatónak számít Szerbia fejlődése, az ország gazdasága pedig stabil lábakon áll. A kormányfő kiemelte: mindig nagy figyelemmel fogadja az üzleti szektor megjegyzéseit. Konkrét reformintézkedéseket foganatosított a kormány, teljesen világos határidőket vállalt, s ez növelte szavahihetőségét és megbízhatóságát – mutatott rá –, és ezt a nemzetközi pénzintézetek is alátámasztották.

A külföldi beruházók által kiadott Fehér könyv bemutatójának résztvevői (Beta)

A külföldi beruházók által kiadott Fehér könyv bemutatójának résztvevői (Beta)

Beszámolója szerint az év végére 2,7 vagy 2,8 százalékos lesz a bruttó hazai termék növekedése, a feldolgozóipar, az energetika és az építőipar fejlődik a leggyorsabban hazánkban. Véleményének adott hangot, hogy a minimálbér újév utáni növelése után a fogyasztás lesz a következő fontos tényezője a GDP növekedésének, eddig ugyanis a beruházásoknak és az árukivitelnek köszönhetően tudott emelkedni. A kormánynak az a célja, hogy a következő években 3-4 százalékos GDP-növekedést valósítson meg.

A kormányfő szerint az államadósság nem fogja túllépni a GDP 73,5 százalékának értékét, jövőre kabinetje a 70 százalék alá szorítását tervezi, a hosszabb távú cél pedig az, hogy 60 százalékos GDP-arányos szint alatt maradjon. A Nemzetközi Valutaalap jövőre 3 százalékos növekedéssel számol Szerbiában, Vučić azonban 3,5 százalékot harangozott be, mert, mint mondta, jelentős beruházásokat terveznek a hadiiparba és más területeken is. Emlékeztetett arra, hogy az eddigiekben kormányfői jóslatai pontosabbak voltak a valutaalap jóslatainál, de mint mondta, nem azért, mert őmaga bölcsebb, hanem azért, mert jobban tudta, mit várhat el az olyan hazai vállalatoktól mint amilyen például a szendrői acélművek.

A miniszterelnök bejelentette, hogy ezentúl gyorsabb ütemben végzik a közvállalatok átszervezését, mert egyesek évente 15 millió eurós adósságot is felhalmoznak. Szerinte az államnak sikerül megoldania ezt a gordiuszi csomót.

Vannak a kormánynak infrastruktúra-fejlesztési tervei is: a Belgrád–Zágráb és a Belgrád–Szarajevó vasútvonal is felújításra vár. Fontosnak tartja a helyi önkormányzatok szintjén is növelni az apparátus gyorsaságát.