2024. április 26., péntek

Új állami ünnep

Tomislav Nikolić elnök javasolni fogja, hogy november 25-ét, a szerbség egyik jelentős napját nyilvánítsák állami ünneppé

A Szerb Nemzeti Színházban tegnap este abból az alkalomból szerveztek nagyszabású ünnepséget, hogy Vajdaságot 98 évvel ezelőtt csatolták Szerbiához. Egészen pontosan a csatlakozásról szóló döntés meghozatalának a 98. évfordulóját ünnepeltük a színház nagytermében, Tomislav Nikolić államelnökkel, Igor Mirović tartományi kormányfővel és Miloš Vučević polgármesterrel együtt. 1918. november 25-én a nagy, össznépi képviselőház 757 tagja, nők és férfiak, szerbek, bunyevácok, magyarok és még sokan mások, úgy döntöttek, hogy Vajdaságot, azaz Bánátot, Bácskát és Baranyát a Szerb Királysághoz csatolják.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A Szerb Vajdaság történelmi régió 1848-ban jött létre. 1861-ben Újvidéken megalakult a Szerb Nemzeti Színház, három évvel később városunkba, a Szerb Athénbe költözött át Pestről a Matica srpska. Az 1918. november 25-én megtartott népi gyűlés valóban nagy volt, úgy a küldöttség számát tekintve, mint megválasztásuk módját, nemzeti sokszínűségét, de döntései tekintetében is. Már akkor is megértették, hogy csakis a megértésben és szeretetben történő együtt élés jelentheti az előrehaladást. A küldöttek döntéseikben megfogalmazták, hogy, „a határainkon belül maradó, nem szerb és nem szláv népeknek biztosítunk minden olyan jogot, amelyekkel, kisebbségként, megőrizhetik és fejleszthetik nemzetiességüket”. A 98 évvel ezelőtti döntések tartós értékeket képviselnek, biztosítják a vajdasági, különböző népek sikeres együttélését. November 25-e tehát identitásmeghatározó dátum, nem kevésbé fontos, mint február 15-e, november 11-e vagy május 9-e. Ünnep most is, ünnep volt korábban is, azzal, hogy jelentőségéről régebben kevesebbet beszéltek. A szerb kormánynak javasolni fogom, hogy módosítsák az állami ünnepekről szóló törvényt, és hogy november 25-ét iktassák be állami ünnepeink sorába – mondta többek között ünnepi beszédében az államelnök, aki emlékeztetett arra, hogy az „északi és a déli szerb tartományok az egységes szerb állam elszakíthatatlan részeit képezik”. Felszólalását, akárcsak a polgármesterét vastaps előzte meg.

Miloš Vučević a jelentős napot Újvidék vonatkozásában elemezte, kitért a város mostani, fejlődési irányzatára, arra is, hogy városunkat nemrégiben kétszer is „megkoronázták” – Európa ifjúsági és kulturális fővárosa lesz.

Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, akárcsak több miniszter, a szerb pravoszláv egyház vezetői, a politikum és a közélet számos kiemelkedő képviselője.