2024. április 25., csütörtök

Magánklinikák is csatlakoznak az elektronikus anyakönyveztetési rendszerhez

Magánszülészet is csatlakozott a Baba, isten hozott a világra! elnevezésű projektumhoz, így tegnap már sikerült elektronikus úton bejegyeztetni az első, magánszülészeten világra jött újszülöttet is. A rendszerhez csatlakozott belgrádi magánszülészeten évente megközelítőleg 30 baba születik.

– A Baba, isten hozott a világra! projektum célja, hogy megkönnyítse a szülők számára a törvényes kötelezettségeket. Külön örülök annak, hogy mivel a legtöbb állami szülészetet bekapcsoltunk ebbe a rendszerbe, már azok a polgárok is alkalmazhatják, akik úgy döntenek, magánklinikán hozzák világra gyermeküket – emelte ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.

Ana Brnabić államigazgatási miniszter elmondta, jelenleg 46 szülészet része a rendszernek, ennek köszönhetően a szülők mindössze 15 perc alatt anyakönyveztetni tudják a gyermeküket. Reményei szerint az év végére sikerül minden szülészetet bekapcsolni a rendszerbe.

Az állami projektum lehetővé teszi, hogy a szülők pár perc alatt bejegyeztessék újszülött gyermeküket, még az alatt az idő alatt, amíg az édesanya és a csecsemő is a kórházban tartózkodik. Vagyis elektronikus úton anyakönyveztethetik a gyermeküket, állampolgársági kérvényt nyújthatnak be, bejelenthetik a lakcímét, és bejelenthetik az egészségügyi biztosítási alapba is. Így a szülőknek nem kell a dokumentumok miatt a különböző intézmények tolóablakainál várakozniuk, a bejelentkezést követően a szükséges dokumentumok az otthoni címre érkeznek meg.