2024. április 25., csütörtök

Megszentelt emlékeink

Kedden este a Zentai Alkotóházban Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus tartott ismeretterjesztő előadást Megszentelt emlékeink címmel az Éld az életed Egyesület által szervezett Életmód egy órában sorozat keretein belül.

– Megszentelt emlékeink a néprajztudomány számára hitelesen tanúskodnak elődeink hitéről, honszeretetéről. Egyúttal történelmi, kulturális antropológiai bizonyságként szolgálnak a mindennapi vallásosság egy szegletéről. Az útszéli keresztek és szakrális szobrok állításának hagyománya századokra nyúlik vissza, úgy Közép-Európa régióiban, mint a Tisza menti térségben, városunk történelmében. Szakrális kisépítménnyel találkozhatunk egy-egy forgalmasabb útkereszteződésben, a hidak mellett, a temetőben, a legelők, illetve határrészek dűlőútjai szélén. Az egyszerű hívő nép kultikus térkialakítással nemcsak mindennapjaiban létesített kapcsolatot a szakrális lokáció kisépítményeivel, de egyúttal esztétikai szempontokból is hangsúlyozta a szent hely objektív szépségének megfoghatóságát – ezekkel a gondolatokkal vezette be a szakralitásnak szentelt újabb estet az előadó.

Ágnes előadása szorosan kapcsolódott a sorozat előző részében elhangzott Szűgyi Ferenc-értekezéshez, mely a szakrális tér tematikájával foglalkozott. Jelen esetben sem elsősorban a térség templomairól hallhattunk, hanem főképp a tereken, utcákon, városhatárban elhelyezett kisebb objektumokról, szobrokról, feszületekről, esetleg kálváriákról. Mindezek Zenta és környéke népi vallásosságának gazdagságát bizonyítják. Eme szakrális kisemlékművek a vallásos érzület kifejezései, és ennek megőrzését is biztosítják. Ahogyan a múltban, úgy a jelenben, hiszen a szakralitás napjainkban is megnyilvánul – igaz, elsősorban az idősebb generációk körében. A megszentelt emlékeinket pedig nem elég csupán megtekinteni és ápolni, hanem tovább is kellene őket vinni. Az előadó ismertette Vida Jánossal közös kutatásait, az ez alapján megírt, fotókkal gazdagon illusztrált, a zentai Városi Múzeum által megjelentetett tanulmányukat 2004-ből (MEGSZENTELT EMLÉKEINK – Zenta Község szabadtéri szakrális kisemlékművei), valamint Ágnes ehhez kapcsolódó értekezését.

Megismerhettük a szakrális objektumok felállításának célját (fogadalom, hála, megemlékezés etc.) és módját, szó esett a szobrok és keresztek anyagáról (fa, kő, fém etc.), színéről, formájáról, felállításukról, felszentelésükről, feldíszítésükről és ápolásukról, valamint a hozzájuk kapcsolódó szertartásokról.