2024. április 25., csütörtök

Gyors internetet mindenkinek!

Jelenleg Szerbiában a háztartások 65 százalékának van számítógépe

A következő négy évben minden szerbiai háztartásban gyors és megbízható internetkapcsolat lesz – nyilatkozta tegnap Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter, aki szerint a szóban forgó tervezet megvalósításával átlag 1,5 százalékkal növekedne az ország bruttó hazai terméke (GDP) is.

A tárcavezető a Telfor 2016 szakkonferencián megjegyezte, az EU 2020-ig több mint 20 milliárd eurót fektet be a digitális technológiák és az információs hálózatok fejlesztésébe a kontinensen.

Szerbiában is hasonlóan javul a helyzet e téren, jelenleg ugyanis a háztartások 65 százalékának van számítógépe, 64 százaléka internetkapcsolattal is rendelkezik, 58 százalékuk pedig széles sávú, megbízható kapcsolattal.

– Az országban csaknem 3,1 millió lakos használja az internetet, majd 150 ezerrel többen, mint tavaly. Ebben a tekintetben meglehetősen fejlett szintet ért el az ország – nyilatkozta a miniszter, viszont aláhúzta: ez nem elég, hiszen lehetőség van a mutatók javítására.

– Célunk az, hogy egy fejlett, széles sávú telekommunikációs hálózatot építsünk ki. Ez egyébként a kormány tervezetében is szerepel, mondhatni, kulcsfontosságú lépés. Azt szeretnénk, ha 2020-ig minden szerbiai háztartásban lenne internet – magyarázta a tárcavezető, majd hozzáfűzte:

– Ez nem egyszerű feladat, de az IT-szektor és a szerbiai gazdaság szoros együttműködésével megvalósítható.
A miniszter végül elmondta, hasonló problémával nézett szembe az államvezetés 50-60 évvel ezelőtt, amikor minden háztartásba televízió kellett. Most ugyanez a helyzet az internettel.