2024. április 24., szerda

A színvonalasabb gyakorlati oktatásért

A közelmúltban több sikeres pályázaton vett részt a jubileumra készülő Mezőgazdasági Iskola

A topolyai Mezőgazdasági Iskola jelenlegi épületét ötvenöt évvel ezelőtt, 1961 november 28-án adták át rendeltetésének. Az évforduló apropóján egész napos rendezvénnyel készülnek az oktatási intézményben. A részletekről Tóth Tibor, az iskola igazgatója beszélt lapunknak:

– Egyik programunk a hagyományos tanár-diák szerep cseréje, ami mellett tanulóink részére képzőművészeti és irodalmi pályázatot írtunk ki, amelynek legjobb alkotásait díjazni fogjuk, emellett délelőtt és délután is labdarúgó-mérkőzésre kerül sor a tanárok és a diákok csapata között, valamint egy vetélkedőt is megrendezünk az iskolai tananyagból. Az idén rendezzük meg először az ifjú vállalkozók versenyét, amelyen a negyedikes diákok vesznek részt, akik szeptember óta vállalkozástant is tanulnak. A megmérettetésen osztályonként 3-4 diák szerepel, és a belőlük kialakított csapatoknak három óra áll rendelkezésükre, hogy létrehozzanak egy vállalkozást a megadott témakörben. Az ötlettől kezdve az analíziseken át a pénzügyi tervekig mindent el kell készíteniük, amit azután prezentálnak a zsűrinek. Ezzel a versennyel az a célunk, hogy buzdítsuk a tanulóinkat, hogy valamilyen módon részt vegyenek bizonyos vállalkozásokban. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalkozásokra, az iskolában egy alaptudást sajátítanak el, amire később tudnak építkezni – nyilatkozta Tót Tibor.

Mindezek mellett egyéb újdonságokról is beszámolt az igazgató. Mint mondta, iskolájuk folyamatosan részt vesz a tartományi titkárságok által kiírt pályázaton, ennek köszönhetően az intézmény tangazdaságában számos pozitív változás történt, amelyek a gyakorlati oktatás jobbá tételét szolgálják. Tavaly egy fóliaház konstrukcióját tudták kiépíteni, de modern talajminta-elemzőket és talajnedvesség-mérő műszereket is beszereztek, illetve a faiskola öntözőrendszerét is kialakították. A közelmúltban a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából egy gallyaprító gépet szereztek be, amelynek segítségével a tangazdaság gyümölcsösében a metszés során keletkezett nyesedéket tudják felhasználni fűtésre. Ugyanezen titkárság pályázatán több kapcsolható mezőgazdasági eszközzel gazdagodott a tangazdaság, két műtrágyaszóróval, egy permetezővel, egy talajmaróval és egy rotációs fűkaszával, amelyekkel lecserélhetik az elavult berendezéseket. Ezen eszközök összértéke 700 ezer dinár.

Tóth Tibor azt is elmondta, hogy egy másik pályázatuk is folyamatban van, amely a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság egymillió dináros támogatásával valósul meg. Az összeg egy részét a szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésére fordítják, a tehenek istállóját felújítják, pihenőállásokat építenek be, a hízómarhák istállójában pedig etetőállásokat alakítanak ki. A támogatás másik részéből egy ágyús öntözőrendszert tudnak vásárolni, ami mellé egy esőztető szárnyat is beszereztek, ami lehetővé teszi az olyan növénykultúrák öntözését is, amelyek esetében nem ajánlatos a talaj összeverődése.