2024. április 24., szerda
SZALSZÁVAL A KONYHÁBAN

Őszi ételek

Amikor eljön az ősz, nincs gondom azzal, hogy „namitisfőzzekma”. Inkább azt sorolgatom magamban, hogy mit ne hagyjak ki semmiféleképp, amíg tart a bőség kosara. Muszaka, töltött paprika, rakott karfiol almakompóttal, sütőtökkrémleves, lencse brokkolival, és még sorolhatnám a sok finomságot, amit ilyenkor ebédre lehet készíteni a friss, idényzöldségekből.

Ezek közül most két saját receptet mutatok be, amelyeket ősszel többször is szívesen beiktatok a menübe. Főzzünk hozzájuk brokkoli- vagy sütőtökkrémlevest, és máris kész a finom ebéd!

HAJDINÁS TÁL

A hajdinának melegítő hatása van, ezért télen sokszor kerül nálunk az asztalra. Csak úgy egymagában köret is lehet, de én inkább szeretem zöldségekkel, hüvelyesekkel egybefőzni.

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg hajdina, 1 közepes karfiol (vastag szárát levágva nálam 70 dkg lett), 50 dkg gomba, 1 pohár tejföl (1,8 dl), 1 lapos kk. curry, 1 lapos kk. majoránna, a tepsi kikenéséhez hidegen sajtolt olaj, só, reszelt sajt tetszés szerint.

Elkészítése: A hajdinát megmossuk, és feltesszük főni 1 liter vízben. Közben a karfiol vastag szárát levágjuk, rózsáira szedjük, és a hajdinához adjuk. A curryvel és a majoránnával fűszerezzük. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Közben a gombát is megmossuk, majd felszeleteljük. Én megfeleztem, és (fél)karikákra vágtam. Amikor letelt a 10 perc, hozzáadjuk a gombát is, és további 15 percig rotyogtatjuk. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és kiolajozunk egy jénai tálat. Amikor minden megfőtt, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tejfölt, ízlés szerint megsózzuk (én kb.1 kiskanállal raktam bele), a jénaiba szedjük, megszórjuk reszelt sajttal, és lefedve 10 percre betesszük a sütőbe. Reszelt káposzta-céklasalátával tálalhatjuk, de megállja a helyét anélkül is.

ŐSZI CSÍPŐS-FŰSZERES

Amikor beköszönt a hidegebb idő, egyre jobban kívánom a fűszeres ételeket. Nem csoda, hiszen soknak van melegítő hatása, mint ahogy azt a tüzes erős paprikáról tudjuk is. Amit viszont kevesebben tudnak, hogy a gyömbér, bors, curry, fahéj szintén fűtik a szervezetet.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb fej karfiol (vagy egy nagyobb fele), 40 dkg (1 kisebb) tök, 50 dkg sütőtök, 3 ek. lencse (vagy csicseriborsó), 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 szál répa, fél zellergumó és annak zöldje, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 kk. Erős Pista (erőspaprika-krém), csipet kurkuma, fél kk. curry, fél kk. masala, ha nincs, akkor rakjunk hozzá őrölt köményt és/vagy több curryt, 1 ek- citromlé, 1 kk. só.

Elkészítése: Először mindent meghámozunk, megmosunk, és összevágunk: a fokhagymát apróra, a tököket közepes kockákra, a répát karikákra, a karfiolt pedig rózsáira szedjük. A felkockázott vöröshagymát olajon pirítani kezdjük, majd egy idő után hozzáadjuk a fűszereket (masala, curry, kurkuma), és a lángot kisebbre vesszük alatta. (Ha már a hagymával megdinszteljük a fűszereket, más íze lesz az ételnek, mint ha csak simán belefőzzük az ételbe.) Kevergetjük, majd amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymát, az Erős Pistát, a lencsét (a csicseriborsóval finomabb, de akkor előfőzzük, kb. 25 percet), felöntjük 3 deci vízzel, és lefedve 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a répát, a zellert, és további 2,5 deci vizet. Még 5 percig főzzük, ekkor beletesszük a tököt, a sütőtököt, a karfiolt, és puhulásig lefedve főzzük (kb. 20–25 perc). Közben időnként megkeverjük. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a citrom levét, a zeller zöldjét és a sót. Szójaszószt is tehetünk bele. Krumplipürével, főtt rizzsel, bulgurral, kuszkusszal vagy kenyérrel tálaljuk. Nekem a frissen sült kenyér illett a legjobban hozzá.

Jó étvágyat!