2024. április 16., kedd

Huszonhat épületnek van szüksége sürgős segítségre

Tartományi támogatással 8 középiskola, 3 kollégium, 9 általános iskola és 6 óvoda épülete újul meg jövőre

Huszonhat vajdasági oktatási intézmény újul meg tartományi támogatásból, köztük magyar tannyelvű iskolák is. Ahogyan azt Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár elmondta, ezek az épületek azok, amelyeken sürgős javítani való van. A jövő év első felében zajlik majd a közbeszerzési eljárás, történnek meg a szerződés-aláírások, a munkálatok pedig majd a nyári szünidő idején zajlanak. A beruházás összértéke 147 millió dinár, de a tartomány a jövő évi költségvetésben ennél nagyobb összeget szeretne előirányozni ilyen célokra.

– 2009 óta kevés pénz lett fordítva az épületek felújítására. Nagyobb beruházások akadtak, de felújítások, javítások, karbantartások nemigen zajlottak. 574 intézményünk van sokkal több épülettel, mert egy-egy intézményhez több épület is tartozhat, például így van ez sok helyen az óvodák esetében. Elkészítettünk egy elemzést, amely szerint az épületek 28 százaléka esetében sürgős beavatkozásra van szükség – például tetőszerkezet, fűtés, villanyhálózat terén –, 67 százaléka az épületeknek nagyon rossz állapotú, és csupán 4-5 százalék esetében beszélhetünk olyan jó állapotról, hogy csak a rendes karbantartásra van szükség. Hatalmasak tehát az igények. 26 épület esetében irányoztuk elő a sürgős segítséget, és ez csak kis része a szükségleteknek – hangsúlyozta Nyilas Mihály. – E 26 épület közül 8 középiskola, 3 kollégium, 9 általános iskola és 6 óvoda. Ezek között vannak olyan intézmények is, ahol magyar oktatás folyik, ilyen a kishegyesi, a kúlai, az óbecsei általános iskola, az adai műszaki középiskola, a csókai óvoda, a nagybecskereki villamossági középiskola.

A tartományi titkártól megtudtuk, hogy együttes kormányülésen egyeztették a lépéseket állami szinten is.

– A köztársasági költségvetésből is számottevő eszközökre számíthatunk karbantartásokra. Szóba került, hogy mintegy 80 épület felújítását fedezi a köztársaság, ezek között 34 oktatási intézmény van, köztük pedig több olyan iskola is, ahol magyar tannyelvű oktatás is folyik, és amelyeken jelentős javítási munkálatokat végeznek el. Ezek az adai Cseh Károly Általános Iskola, a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola és a padéi Szervó Mihály Általános Iskola. Januárban a belgrádi közberuházásokat kezelő iroda ki fog írni még egy pályázatot, és utólagosan is lehetőség lesz arra, hogy más intézmények, iskolák is pályázzanak a köztársasági forrásra. Az önkormányzatok tudnak pályázni konkrét intézmények nevében eljárva. A tartományi és köztársasági szintek között folyamatos a kommunikáció, valóban számíthatunk arra, hogy belgrádi forrásokból és a mi tartományi forrásainkból felújulhatnak, megőrződnek az iskolaépületeink – mondta el Nyilas Mihály.