2024. március 28., csütörtök

Egyetértés a támogatások vonatkozásában

A jövőben megvalósítandó projektumok közül prioritást élvez a magyar felsőoktatás bővítése Szabadkán

Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere újvidéki látogatását követően pénteken este Szabadkára látogatott, ahol Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, a párt vezetőségének tagjaival és Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt a Magyar Házban. A beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón a felek az egész napos körutat, annak hozadékát értékelték és beszámoltak a jövőben a magyar kormány részéről támogatandó projektumokról.

Pásztor elmondása szerint öröm és megtiszteltetés volt vendégül látni az emberi erőforrások miniszterét. Gazdag és felemelő programban vettek részt Újvidéken, tartalmas beszélgetéseket folytattak Szabadkán, értékelte Pásztor, majd köszönetet mondott a magyar kormány folyamatos támogatásáért. Ha nem lett volna ez a támogatás, akkor az Európa Kollégiumot nem tudták volna befejezni és működtetni, vagy fenntartani az ösztöndíjprogramot, amely hatalmas támogatás a vajdasági magyar családoknak, de a civil szférának nyújtott támogatást is fontos kiemelni, húzta alá Pásztor. Szavai szerint a magyar kormány támogatása nélkül nehezen tudna a magyar közösség építkezni és fejlődni.

Balog Zoltán és Pásztor István (Gergely Árpád felvétele)

Balog Zoltán és Pásztor István (Gergely Árpád felvétele)

– Konkrét, fontos programokról is beszélgettünk, és hamarosan a megvalósítás útjára lépünk. A támogatásra javasolt programok közül kiemelném a szabadkai képzőközpont megvásárlását és felújítását, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épülete felújításának ötödik fázisát. Szeretném kiemelni, hogy a VMSZ abban érdekelt, hogy a tanítóképző kar sikeresen működő intézmény legyen, a pártban senki nem ellensége az intézménynek. A miniszter úr támogatását kértem abban, hogy a tanítóképző kar zökkenőmentes működésének érdekében az intézmény egy jelentősebb támogatásban részesüljön, amivel át tudja hidalni az aktuális és legégetőbb problémákat. A miniszter úr nyitottnak bizonyult erre. A szabadkai Műszaki Főiskola épületének állagmegőrzéséről is beszélgettünk. A kultúra vonatkozásában említésre került a jövőre negyvenedik évadát ünneplő Tanyaszínház létesítményének befejezése Kavillón, ehhez is a magyar kormány támogatását kértük. A zentai Kamaraszínház épületének fejlesztéséről is szó volt. A tájékoztatás témájában a Magyar Szó és a Hét Nap működési feltételeinek a javításáról beszélgettünk. Egyházi vonatkozásban a doroszlói Szent Kút fejlesztésének a befejezése szerepelt napirenden. A találkozó során azt tapasztaltuk, hogy a magyar kormány nemcsak szóban, hanem cselekedetekkel is gondot visel a vajdasági magyar közösségről – taglalta Pásztor.

Balog Zoltán a folytatásban kiemelte, azért jött Vajdaságba, hogy ő mondjon köszönetet. Vajdaságban a magyarság nemcsak túlélni szeretne, hanem erősödni és gyarapodni, emelte ki, a továbbiakban pedig a VMSZ befolyását, választási eredményét méltatta, mivel értékelése szerint erős politikai érdekképviselet nélkül nincsen erős közösség. Az erőnek és az összetartozásnak kiváló példája az újvidéki Európa Kollégium és az Apáczai Kollégium, mondta a miniszter.

– Értelmesnek, jónak minősülő programokról hallottam, felülvizsgáljuk, hogy mit és milyen ütemben tudunk támogatni. A szabadkai magyar felsőoktatás bővítésének tekintetében mindenféleképpen azonnal számíthatnak a magyar kormány támogatására, egyebek mellett a szabadkai egyetemi város kialakításának tekintetében – fogalmazott Balog, majd abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a hétfőn és kedden Nišben megtartandó magyar–szerb együttes kormányülésen a vajdasági magyar közösség szempontjából is lényegre törő témák szerepelnek napirenden.

A magyar kormány a vajdasági magyarság erősítését szorgalmazza, nyomatékosította Balog. Mint hozzátette, Magyarország emellett a közép-európai térség erősítésében is érdekelt, úgy gazdaságilag, mint politikailag, hogy a szóban forgó térség megkerülhetetlen erő legyen. Ebből a vajdasági magyarságnak is haszna származhat, szögezte le Magyarország emberi erőforrások minisztere.