2024. március 29., péntek

Topolyai civilek Baján

A bajai székhelyű Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége szervezésében november 12-én tartották meg a Civilek XV. Határ Menti találkozóját, amelyen 32 szervezet volt jelen, köztük a társszervező topolyai Községi Unió jóvoltából tizenhét vajdasági civil szervezet is képviseltette magát.

A rendezvényen a fő szervező nevében Héhn Gizella köszöntötte az egybegyűlteket, majd különböző előadásokra került sor, amelyekben egy-egy civil szervezet mesélt az eddigi tapasztalataikról. Lepeda Csilla, a topolyai Községi Unió irodavezetője elmondta, rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott a vajdasági szervezeteknek, hogy a megismerjék a magyarországi helyzetet, terepet nyújtott a tapasztalatcseréhez, és mindez alapot adhat akár egy jövendőbeli közös, határon átnyúló projekt megvalósításához.

Topolyáról hat szervezet volt jelen a találkozón. Sípos Piroska, a Vox Humana Emberbaráti Szolgálat vezetője kiemelte, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a Máltai Szeretetszolgálat mellett foglalhattak helyet, és ez alapot nyújthat az együttműködésre, már csak a hasonló tevékenységi kör miatt is. A Vox Humana az eddigiek során is kapott magyarországi támogatást, viszont az új kapcsolat lehetőséget nyújt számukra, hogy adománygyűjtő programokat szervezhessenek az anyaországban. Sípos Piroska ismertette a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tapasztalatait is, amely egyesület a korábbiakban is több magyarországi civil szervezettel állt kapcsolatban, amelynek tagjai rendszeresen részt vesznek a szervezet programjain. A bajai találkozón a Veres Pál Polgári Egyesülettel került kapcsolatba, amely hasonló körben tevékenykedik. A találkozón a Radar Rádióklub is képviseltette magát, amelynek elnöke, Bacsa Ferenc elmondta, hogy több magyarországi szervezettel is kapcsolatban vannak. Az utóbbi években a szegedi csillagászokkal építettek ki szakmai együttműködést, akiknek a kutatásaikban használt műszereik kialakításában segédkeztek a topolyai rádióamatőrök, akik rendszeresen képviseltetik magukat bizonyos rendezvényeken, és évente egy alkalommal kiállítást szerveznek, ahol bemutatják tevékenységüket.

A Žitko Céllövő Egyesület elnöke, Kovács Mihály konkrét eredményekről számolt be lapunknak. A szervezet szoros kapcsolatot alakítottak ki a Bajai Vízügyi Lövészklubbal, amelynek hozományaként rendszeresen részt vesznek egymás tornáin. Ugyanakkor a jelen találkozón a Bács-Kiskun Megyei Szabadidősport Szövetségtől két új pusztai íjat és harminc nyílvesszőt kaptak használatra, ami nagy segítségnek számít, hisz a klub tavaly indította el íjász-szakosztályát.

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.