2024. március 28., csütörtök

Tánc, mozgás és küzdelem

A Desiré fesztiválon szerdán este a Balerinák és a Lutte című produkciókat láthattuk

A Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiválján szerdán elsőként a Jadran színpadon a Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttes Új Táncfórum és az Újvidéki Egyetemi Kultúrközpont, Balerinák című dokumentum-színházi produkcióját láthattuk Milena Bogavac rendezésében. Az előadás a mozgásszínházat elegyíti a szöveges színházzal, a színpadon ezúttal a balerinák nemcsak táncoltak, hanem beszéltek is. A produkció kapcsán Milena Bogavac fordult az újságírókhoz:

– Az előadás arra próbál rávilágítani, hogy a balett-táncosnők hogyan élnek manapság Szerbiában. A balett egy olyan művészeti ágazat, amely nagyfokú odaadást és koncentrációt igényel. Egy olyan hivatás, amely a táncos egész életét megpecsételi. Úgy gondolom, hogy a balettosok, mint előadóművészek, jól prezentálják az alkotók mai helyzetét, azokét, akik hivatásuk szépsége ellenére is elégedetlenséget éreznek, mert nem tapasztalják a megbecsülést és az elfogadást. Személyes meglátásom, hogy épp a balett az élet és az érvényesülésre való törekvés legjobb metaforája. Ez a második előadásom, amely szerepel a Desiré fesztiválon. Néhány évvel ezelőtt a Patriotic hipermarket társszerzője voltam, amelyet Dino Mustafić rendezésében tekinthetett meg a közönség. Nagyon szeretem a Kosztolányi Dezső Színházat, láttam csaknem minden előadásukat, a Desiré mindenképpen térségünk egyik legérdekesebb és legfontosabb fesztiválja – hallottuk a rendezőtől, majd pedig Olivera Kovačević Crnjanski koreográfus szólt az előadásról.

– A szöveget és a koreográfiát együtt készítettük a résztvevő táncoslányokkal. Nagyon érdekesnek találom, hogy a kortárs tánc és a balett is találkozik ebben az autentikus és őszinte előadásban, amely tartalmazza a táncosok gondolatait a hivatásukkal, a társadalommal és a sztereotípiákkal kapcsolatban. Milena nem várta el, hogy a táncosok színésznők legyenek, mégis teljesen új munkaformát tapasztalhattak meg – mondta a koreográfus.

A második előadásra a Kosztolányi Dezső Színházban került sor. A budapesti Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza Lutte című lélegzetelállító produkcióját láthattuk, amelynek koncepciója és koreográfiája Frenák Pálhoz kötődik. Az előadás középpontjában a végtelen küzdés áll. A produkció révén szembesülhettünk a külvilággal, az egymással és önmagukkal történő küzdelemmel, a törékenységgel, az agresszióval, és azzal is, hogy valamikor elmosódik a különbség a siker és a kudarc között.

Ma 19 órától a Jadran színpadon a szarajevói MESS Színpad What is Europe? – háborús szertartás című előadást tekinthetjük meg, amelyet Végel László művének motívumai alapján Urbán András rendezett. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától Damir Avdić tart koncertet.