2024. május 7., kedd

Várhatóan szerdán kapják kézhez a támogatást a nyugdíjasok

A szerb kormány úgy döntött, hogy egyszeri, 5000 dináros támogatásban részesíti a nyugdíjasokat. A pénzt – mint tegnap Dušan Vujović pénzügyminiszter is megerősítette – november végéig kifizetik, de a legvalószínűbb, hogy már szerdán, november 23-án rákerül az 5000 dinár a több mint 1,7 millió szerbiai nyugdíjas számlájára.

Az egyszeri támogatás minden nyugdíjasnak jár, attól függetlenül, hogy abba a kategóriába tartozik-e, akinek 2014-ben 10 százalékkal csökkentették a havi járandóságát – ők egyébként 582 ezren vannak –, vagy azon 814 ezer kisnyugdíjas közé, akinek a havi juttatását nem érintette a két évvel ezelőtti kormányhatározat.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Aleksandar Vučić miniszterelnök azzal magyarázta a döntést, hogy minden nyugdíjas azonos összeget kap, hogy az ország legidősebb polgárai közül most, az új esztendő közeledtével kivétel nélkül mindenkinek fontos, hogy javíthasson egy kicsit a családi költségvetésén, jövőre ugyanis csak szerény, 1,5 százalékos nyugdíjemelést irányozott elő a kormány.

A pénzügyminiszter szerint ez a támogatás különösen annak az 1 millió 50 ezer nyugdíjasnak fog sokat jelenteni, akinek a nyugdíja kisebb a minimálbérnél.

Az egyszeri segély kifizetésének teljes összege csaknem 8 milliárd dinárt tesz ki.

Nemcsak a nyugdíjasok számíthatnak több pénzre jövőre, hanem a közszférában dolgozók is – emlékeztetett tegnapi számában a Blic napilap. Az általános és középiskolákban tanítóknak is 6 százalékkal emelik a fizetését, a felsőoktatásban dolgozó tanároknak pedig 3 százalékkal. A rendőrök, az egészségügyi dolgozók, a bírósági alkalmazottak, a hadseregben szolgálók és a szociális munkások 5 százalékos emelést kapnak.

A közszférai emelésekre a költségvetésben 9,8 milliárd dinárt különítenek el.