2024. április 24., szerda

A mulasztás bolygóján

A Desiré fesztivál harmadik napján a szegedi Metanoia Artopédia bemutatta az Én tökéletes vagyok – tudattalan történet című előadást

Kedden a Desiré fesztivál keretében a szegedi Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok – tudattalan történet című előadását tekinthette meg a közönség a Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadás Friedrich Nietzsche, Hamvas Béla, Franz Kafka írásai, archív és jelenkori dokumentumok, hanganyagok, újságcikkek és statisztikák felhasználásával készült, rendezője Perovics Zoltán.

Ahogyan azt a produkció bejelentőjében olvashattuk, „a helyszín a mulasztás bolygója, ahol a mérgek sokszínű, hipnotikus kín-állatát az emberi faj üres mutációi táplálják. Ahol a látszólag passzív semlegesség rendre magához vonzza, és aktivizálja is a mérgeket. Ahol a mai ember mérgekhez fűződő kaotikus kapcsolatában azoktól már nem is különbözteti meg magát. Ahol az ellenmérget sem gyógyszerének, hanem ellenségének tekinti”. Itt találhatták magukat a nézők, miután megtörtént az Artopédlandia lobogó (ami valójában egy vécépapírdarab) szertartásos felvonása a színpad fölé. Ezután feltárult a Metanoia Artopédia fekete-fehér világa. A színpadon fel-le és két oldalra is nyíló fátylas függönyrendszert és egy kettéhúzható szögesdrótot is láthattunk. Az előadás során Erdély Perovics Andrea hol ún. plázacicaként jelent meg, hol pedig a családon belüli erőszak témáját feszegette, de rátért a környezetszennyezésre, a migránsproblémákra és a kerítésállítás kérdésére is. Utóbbi kapcsán a közönséghez fordult és szavazásra buzdította a nézőket. A Metanoi Artopédia úgymond méregtelenítő, hatáskeltő előadása a félelmekre is rávilágított.

Ma 19 órától a Jadran színpadon a szarajevói MESS Színpad Tyúk című előadását láthatjuk Selma Spahić rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 21-től a ljubljanai Maska bemutatja Damir Avdić: Mephisto című előadását. Ugyanezen a napon 18-tól és 21 órától a Kortárs Galériában a budapesti Látókép Ensemble lép fel a Hajdu Szabolcs rendezte Ernelláék Farkaséknál című produkcióval, amely alapján az azonos című nagy sikerű film is készült.