2024. április 26., péntek

„A sárdobálás nem viszi előbbre az ügyet”

A VaMaDisz arra kérte a politikusokat, tartózkodjanak a személyes promóciótól a magyar felvételik ügye kapcsán – Sóti Attila: Az MNT vitathatatlanul partnerünk az ügyben

Az ügyvédjüket ért „övön aluli ütésről” és a Jogtudományi Kar ellen folytatott per részleteiről, továbbá az aktuális programokról tájékoztatták tegnapi újvidéki sajtótájékoztatójukon a nyilvánosságot a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) tagjai. Mint ismeretes, a Jogtudományi Kar egy formai hibára hivatkozva megsemmisítette a VaMaDisz jogi képviselőjének, Slobodan Beljanski ismert újvidéki ügyvédnek a doktori címét. Az esettel kapcsolatban Sóti Attila, a diákszövetség elnöke kifejtette, váratlanul érte a szervezetet a hír, mely minden támogatásáról biztosítani tudja jogi képviselőjét annak reményében, hogy a döntés ellen tett fellebbezése sikerrel zárul majd. Sóti szerint a doktori címet nem ok nélkül kapta Beljanski, ezért nem tudja a Kar ellen folyó pertől független történésként figyelni az intézmény legutóbbi lépését.

A magyar felvételizés lehetőségének szavatolása érdekében indított per december 20-án folytatódik – ismertette Sóti. A VaMaDisz továbbra is keresi azokat a tanúkat, akiknek problémát jelentett, hogy egyedüli karként az egyetemen, a Jogtudományi Karon nem tették lehetővé a felvételi vizsgát anyanyelvükön. Mint mondta, attól tartanak, hogy a doktori cím megvonása után kialakult hangulat még inkább megfélemlíti az embereket, s még kevesebben lesznek hajlandóak a bíróság előtt elmondani azt, ami egyértelmű: hogy nem lehet magyarul felvételezni a karon, s ez egy magyarnak hátrányt jelent, más oktatási intézmény felé orientálhatja e tény.

December 20-án folytatódik a tárgyalás a Jogi Kar ellen benyújtott perben (Ótos András felvétele)

December 20-án folytatódik a tárgyalás a Jogi Kar ellen benyújtott perben (Ótos András felvétele)

A közéletben számos politikai üzenet hangzott el az elmúlt időszakban a VaMaDisz és a Jogtudományi Kar között folyó bírósági per kapcsán. Sóti szerint a diákszövetségnek ezekre is reagálnia kell, hiszen nem tesz jót az ügynek és a magyar egyetemi hallgatóknak sem az, ha széthúzás tapasztalható a közösségen belül. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke személyével kapcsolatos egyes megjegyzésekre vonatkozólag a szervezet elnöke közölte: az MNT igenis partnere a VaMaDisznek, függetlenül attól, hogy nem nyilatkozik naponta az ügyről. Mint mondta, a nemzeti tanáccsal kapcsolatban legfeljebb egyetlen kritikát tudna megfogalmazni, miszerint korábban is kiállhatott volna a diákszövetség mellett, de ettől eltekintve, amióta az együttműködés létezik, az töretlennek és megkérdőjelezhetetlennek számít – értékelte Sóti a tegnapi sajtótájékoztatón.

A politikai élet képviselőinek, különösen a jelenlegi politikai ellenzéknek azt üzente a szervezet vezetője, hogy hagyjanak fel a sárdobálással és felesleges vádaskodásokkal, mert azzal nem viszik előbbre a magyar felvételik ügyét. Sóti azt szeretné, ha senki sem próbálná a folyamatban lévő pert és a körülötte kialakult körülményeket önmaga népszerűsítésére felhasználni.

A VaMaDisz képviselői nemrég Budapesten találkoztak a külhoni régiók jogvédelmi szervezeteinek a képviselőivel is. Ezen a találkozón olyan fontos kapcsolatokra tettek szert, amelyeknek köszönhetően optimistábbnak számítanak a jogi karral zajló per kapcsán is, hiszen meggyőződhettek róla, hogy a hazai igazságszolgáltatás nem utolsó állomás, s sok esetben a nemzetközi jogi színtéren bizonyítja be valaki az igazát. A diákszervezet eltökéltnek számít, s amennyiben a hazai bíróságok nem oldják meg a kérdést, élni fognak a nemzetközi igazságszolgáltatás nyújtotta lehetőségekkel is – számolt be az elnök.

A diákszövetség jelen lesz az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának kisebbségügyi fórumán is, ahol szintén fel fog témaként merülni a hazai magyar felvételi vizsgák kérdése.

A szervezet aktuális programjairól Varga Zoltán oktatásügyi megbízott számolt be a sajtóértekezleten. Először a ma esti Gólyabál részleteiről szólt, majd a szervezet felsőoktatási tájékoztató körútjáról, mely két hét múlva veszi kezdetét, s melynek során felkeresik a vajdasági, magyar tannyelvű középiskolákat, hogy megismertessék a diákokkal a továbbtanulás lehetőségeit és a hozzá kapcsolódó minden egyéb tudnivalókat a szállás, étkeztetés kapcsán.