2024. március 28., csütörtök

Lidérces álmok a makkról

A múlt héten nagy szövegforgalmat eredményezett a Szer­biai Halászok Asszociációja oldalán szellőztetett hír, mely szerint: „Hivatalosan is 2017. február 1-jétől Magyarországon megszűnik az ipari halászás tilalma, a Dunán és a Tiszán 108 hivatásos halász fog tevékenykedni, és az állam kártalanítja őket. Európa mégis Európa!” Az írásjeleket már mi raktuk hozzá. Meg a kérdést is mi tesszük fel – nem a halászoknak, hiszen tőlük már nyilvánosan megkérdeztük, de nem válaszoltak –: Honnan szeditek ezt, és mi a célotok ezzel? Mert...

Végigkérdezve magyarországi forrásainkat, igaz-e, hogy visszaállítják a szabadvízi halászást, zsinórban nemleges válaszokat kaptunk. A pecaboltostól a teszthorgászig, a pörgetőtől a villanybringa-forgalmazóig, a kutató biológustól az egyesületi vezetőig valamennyien hangoztatták: erről duma nincs.

Ami a halászás szférájába sorolható engedélyezett műveleteket illeti, azok nagyjából a tájidegen fajok szelektív lehalászásában – ami kötelező – és a rendezvényekhez kapcsolódó bemutató halászatban jutnak kifejezésre.

Az utóbbi napokban – még mindig Magyarországon tartunk – élénk gyomrozás folyt a busa lehalászását végző halászok és az ennek a felügyeletével megbízott horgászok között, mert a kímélendő hallal a halászok nem bántak kíméletesen. Tehát halászás akkor van, amikor a horgászok szólnak, hogy kell.

Fogas kérdés, miért folyamodott a hazai halászok csoportosulása egy olyan kacsához, amelyet a hazai nyilvánosság könnyen megkoppaszthat. A halászok képviselői tud(hat)ták, hogy az általuk nyilvánosságra hozott adatok messze nem vízállóak. De el akarták ültetni a gondolatot, hogy a halászatot Magyarországon európai nyomásra állították vissza. Még ha nem is. Mert – a halászok képviselői szerint – egy ország attól lesz európai, hogy van-e ott halászás, vagy nincs. Közben fel sem merült bennük a gondolat, hogy ebben az országban európaiaskodni már jó ideje nem divat.

Van egy sanda gyanúnk, hogy a halászcsoportosulás képviselői ezzel a csellel kísérlik meg elterelni a figyelmet arról, hogy a legújabb szabályozás alaposan megnyirbálja a tilalmi időben való halászás jogát. A minisztérium által életrehívott munkacsoport, melynek tagjai voltak, helyezkedett erre az álláspontra. A halászok tehát szembesültek azzal, hogy a megszigorítások őket is érhetik. Ennek logikus folytatásaként – félelmükben gondolhatják – akár magyarországi kollégáik sorsára is juthatnak. Álhírek és valótlanságok terjesztésével ezt aligha kerülhetik el.