2024. április 20., szombat

A lehetőségek nagy része nyitva áll

Temerinben telt ház előtt tartott lakossági fórumon ismertették a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázatát

Vajdasági körútja során hétfőn este a Prosperitati Alapítvány meghívására Temerinben járt Magyar Levente, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Az Ifjúsági Otthon nagytermében telt ház előtt tartott lakossági fórumon (melyen vidékről érkező érdeklődők is megjelentek) vendéglátóival és munkatársaival ismertette a Prosperitati Alapítvány által meghirdetett, szakértői értékelés alapján megvalósult, és az elkövetkező időszakban kiírásra kerülő pályázatokat. Jelen volt Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja, Pásztor Bálint, a VMSZ elnökségi tagja, parlamenti képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és dr. Nagy Imre, az alapítvány igazgató bizottságának az elnöke.

Magyar Levente a lakossági fórumon (Góbor Béla felvétele)

Magyar Levente a lakossági fórumon (Góbor Béla felvétele)

A megjelentekhez fordulva Magyar Levente államtitkár elmondta, hogy az idén elindult gazdaságfejlesztési program keretében rendelkezésre álló forrásoknak, eddig kevesebb mint 1/12 része lett elköltve. Temerinben is vannak olyanok, akik valamilyen formában már részesültek a program áldásos hatásaiban. A munka döntő része még hátravan, ugyancsak a lehetőségek nagy része is nyitva áll.

Felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy egyedülálló lehetőség előtt állnak, mint a magyar nemzet Vajdaságban élő része, mert soha korábban ilyen összegű támogatás nem jutott ide, mint amekkora most. Az anyaországban sincs rá példa, hogy egy negyedmilliós közösséget ilyen mértékű programmal megszólítottak volna. A számok igazolják, hogy történelmi értékű dologról van szó. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy éppen Vajdaságban kerül sor a program megvalósítására, különösképpen pedig, hogy a szórványvidékeken élő magyarság igen nagy aktivitást mutatott az első pályázati fordulók során.

– Vasárnap este egy újabb, hatalmas összegű, mintegy 15 milliárd dinárnyi forrás lett megnyitva, ami rendelkezésre áll egészen a kimerítésig – mondta. Az érdekeltek minél előbb éljenek a lehetőséggel, miáltal felpereghet a vajdasági magyar kötődésű vállalati és egyéni gazdálkodói rendszer. A program legfőbb célja ugyanis az, hogy azokat az egyéni, vagy kis vállalkozásokat működtető, mezőgazdaságból élő magyarokat szólítsa meg, akik Vajdaság gazdaságának a gerincét alkotják. Bár a mezőgazdaság áll a program fókuszában, ami ki kell, hogy egészüljön a turizmussal, a kis és nagyiparral.

– Igyekezünk egy olyan spektrumot létrehozni, amely lefedi az összes területet. Azok a pályázati célok, amelyek jelenleg nem elérhetők, lehet, hogy elérhetők lesznek jövőre, mivel szeretnénk negyed, vagy félévente újabb és újabb fordulókat meghirdetni a turizmus iránt érdeklődőknek, a kezdő vállalkozóknak, vagy üzlethelyiség bővítésére. Látszik, hogy ilyesmire komoly igény mutatkozik, és erre reagálva már 2017. első felében igyekszünk ez irányba is lehetőséget nyitni. Most, ami elérhető, az a mezőgazdasági és kis vállalkozások számára igényelhető eszközbeszerzés, illetve ültetvénytelepítés, amit komoly eszközökkel tudunk támogatni. A nagy vállalatok számára is megnyílik egy kedvezményes hitelkeret. Mivel ezekben az ipari és mezőgazdasági nagyvállalatokban több milliós beruházásokról van szó, meg fogja szólítani a vajdasági lakosság egészét, mert nagyságrenddel tudják növelni a foglalkoztatást és beszállítói hálózatukat, amibe minden olyan magyar gazdálkodónak be kell férnie, aki Vajdaságban bárminemű mezőgazdasági tevékenységet űz – mondta Magyar Levente, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője az új pályázatokat ismertette. Mint mondta, a találkozó elsődleges célja, hogy rámutassanak arra, hogy ezzel az eséllyel úgy a temerinieknek, mint a helyi irodához tartozó önkormányzatoknak és az ott lakóknak élniük kell.

Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy tíz hónap elteltével kijelenthető, hogy egy nagyon sikeres programról van szó. Hatalmas igény fogalmazódott meg a pályázatokkal kapcsolatban. A magyar közösség nagy mértékben élt is ezekkel a lehetőségekkel, ami azt fogja eredményezni, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók és a cégeket működtetők meg tudnak erősödni, beszállítói köröket tudnak létrehozni és munkahelyet tudnak teremteni.

Dr. Nagy Imre a temerini pályázatokról beszélt. Elmondta, hogy az első pályázati kör első kiírásában a beadott pályázatok (86) körülbelül 40,2 százaléka volt nyertes. Úgy gondolja, hogy ez egy nagyon szép eredmény. Arra kérte a teremben levőket, hogy a stratégia elemeit próbálják betartani. Amellett, hogy szakmailag eredményeket érünk el, termelünk, próbálunk piacra jutni, ne felejtsük el azt, hogy ezekbe a vállalkozásokba legalább egy vagy két embert kapcsoljunk be, foglalkoztassunk fiatalokat, mondta.

A találkozó végén a szakértők válaszoltak a pályázatokkal kapcsolatos kérdésekre, amelyek nagy része abból állt, hogyan tudnának eredményesen pályázni.

A pályázatokon való részvételi feltételek részletei elérhetők a www.prosperitati.rs oldalon, de érdeklődni lehet a Prosperitati temerini irodájában is a Kossuth Lajos utcában. Két hitelkonstrukciós és három kis összegű támogatásra kiírt pályázatról van szó, amelyek november 13-a és január 31-e között lesznek nyitva.