2024. április 19., péntek

Útjára indult az EMBER

Előremutató kezdeményezés látszik megvalósulni a horvát–szerb árvízvédelem terén

Eljutott a megvalósítás fázisába a Horvátország és Szerbia közötti, határon átnyúló IPA-program egyik támogatást nyert fontos projektuma, mely még a 2007 és 2013 közötti pályázati kiíráson szerepelt sikerrel, s melynek a Száva menti árvízveszélyt kell csökkentenie, valamint gyorsabb reakciót kell szavatolnia akkor, amikor nagy a baj.

Gyorsabb ütemben is elkezdődhetett volna a projektum megvalósítása, sajnos éppen a rendkívüli helyzet késleltette, mint ismeretes, 2014 májusában komoly árvizekkel kellett számolni Szerbiában és a régióban, így a horvát–szerb határ Száva melléki térségében is. Az EMBER nevű projektum (Ever-Moving Border Emergency Response – Válasz a határ menti térség szüntelen vészhelyzeteire) mára eljutott abba a fázisba, hogy a szükséges pénzt is átutalták, és az Európai Unió és a vajdasági és horvát adminisztráció is eleget tett vállalt anyagi kötelezettségének.
A kivitelezés 15 hónapon át tart majd. A projektum értéke bő egymillió euró, és ennek a 85 százalékát az EU finanszírozza. A szerbiai önrész csaknem 400 ezer euró. A rendkívüli helyzetekre reagáló csapatok kiképzésével, a szükséges felszerelés beszerzésével, a lakosság folyamatos tájékoztatásával foglalkoznak majd. A projektum célja megfelelő készültségi szintre emelni a vukovári–szerémségi megye válságstábját és mentőcsapatait, a vajdasági rendkívüli helyzetekkel megbízott stábot és a szerémségi körzeti válságstábot.
A projektumot a tartományi kormányban mutatták be tegnap. Tatjana Gašović titkár a bő két évvel ezelőtti áradásokra emlékeztetett beszédében, és arra, hogy Mitrovica térségében mekkora volt a probléma. Megerősítette, hogy a pénzt szavatolták a tervek teljesítéséhez. Georgiosz Papagiannisz, az Európai Unió szerbiai küldöttségének attaséja a Szerbia és Horvátország közötti IPA-együttműködés egyik nagy eredményének nevezte a megvalósuló kezdeményezést, s közölte: két évvel ezelőtt egymillió embert érintett a szerbiai árvíz. Ciprusnak összesen ennyi lakosa van, ahány személyt itt kár ért. Hozzátette: az EU akkor határozta el, hogy külön felhívást tesz közzé a határon átnyúló árvízvédelmi együttműködések érdekében. Ötvenöt projektum érkezett be, nyolcat választottak ki, köztük az EMBER-t, mely elsőként fog közülük megvalósulni. Milan Žeželj, a szerb kormány integrációs irodájának képviselője egy másik határon átívelő együttműködésre is felhívta a figyelmet: a határ menti térség aknamentesítésén is dolgoznak az uniós projektum keretében. A 2007 és 2013 közötti horvát–szerb IPA-program kerete 12 millió euró volt, ebből már 7 milliót befektettek az EMBER megvalósítása előtt. A projektum nagy előrelépést jelent a határ menti árvízvédelem szempontjából – értett egyet az előző felszólalókkal Đorđe Ćurčić, a vukovári–szerémségi megye helyettes vezetője és Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója is.