2024. április 16., kedd

Irigylésre méltó együttműködés

Tizenegy projekt valósulhat meg az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program jelenlegi ciklusában

Magyarország–Szerbia Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program jelenlegi ciklusáról tárgyalt tegnap Nebojša Drakulić és Jovan Podraščanin, a tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkárság segédtitkára, valamint a titkárság képviselői a Bács-Kiskun megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Összesen 11 projekt megvalósítására van kilátás a Magyarország–Szerbia Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program jelenlegi ciklusában. A számításba vett projektek a turizmus, a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, a megújuló energiaforrások, a kulturális örökség, valamint a vasúti és közúti közlekedés területét ölelik fel. A két ország közötti együttműködés dinamikája irigylésre méltó, ezért a projektek előkészítésének befejezésére még az év vége előtt sor kerülhet – mondta Drakulić.
Mirjana Laban, a városépítési és környezetvédelmi titkárság munkatársa megjegyezte, hogy titkárságuk három projektben vesz majd részt: az invazív fajoktól mentes környezet projektjében, amely elsősorban a parlagfűvel foglalkozik, a túzok élőhelyét megőrizni szándékozó projektben, amely az ökoturizmus megerősítéséhez kötődik, valamint a költöző madarak élőhelyét megőrizni szándékozó projektben.
Az aktuális Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program keretében az uniós hozzájárulás 65,1 millió euró. A nemzeti önrészt is beleszámítva a teljes költségvetés 76,6 millió eurót tesz ki.