2024. március 29., péntek

Egyre nagyobb az érdeklődés a biomassza iránt

Kétnapos konferencia a megújuló energiaforrások felhasználásáról Újvidéken

Más országokhoz hasonlóan a szakértők Szerbiában is a biomassza felhasználásában látják a legnagyobb lehetőséget. Ennek a jegyében kezdődött meg az Újvidéki Vásár Master Központjában a SEE ENERGY – Connect & Supply 2016 elnevezésű kétnapos tanácskozás, amelynek a témája a megújuló energiaforrások felhasználása. A fő hangsúlyt a biomassza jövőbeli feldolgozására és újrahasznosítására helyezték a szervezők. Az eseményre mintegy 200 résztvevő érkezett többek között Szerbiából, Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Olaszországból, Magyarországról, Németországból, Romániából és Szlovákiából. Vannak köztük magánvállalkozók, valamint számos állami intézmény képviselői is.

Nataša Pavićević-Bajić, a szerbiai Nemzeti Biomassza Egyesület elnöke a következőket emelte ki:

– A tanácskozás célja, hogy összekapcsoljuk a szerbiai és a nemzetközi cégek munkáját a biomassza piacának megteremtésében és fejlesztésében. Mindez elengedhetetlen alapfeltétele egy újabb bioenergetikai terület létrehozásának. Különösen fontos, hogy az egyéni háztartásoktól kezdve a mezőgazdasággal foglalkozókon át a vállalkozókat és a kormány képviselőit is bekapcsoljuk ebbe a folyamatba. Ehhez egyéni és állami szinten is egyfajta újszerű tudás elsajátítására, valamint a már meglévő szaktudás fejlesztésére van szükség – hangsúlyozta Nataša Pavićević-Bajić.

A megújuló energiafelhasználással foglalkozó nemzetközi konferenciát Igor Mirović tartományi kormányfő nyitotta meg:

– A tartományi energetikai titkárság a következő évben fontos szerepet vállal ezen a területen. Figyelembe vesszük annak a lehetőségét, hogy a helyi önkormányzatokkal közösen támogassuk azon technológiák fejlesztését, amelyek lehetővé teszik az olcsóbb energiaforrások felhasználását, kevesebb költséggel járnak és nem fosszilis energiahordozók. Továbbá készek vagyunk segítséget nyújtani a jövőbeli befektetőknek, hogy a megújuló energiaforrásokra vonatkozó jogszabályok tekintetében minél megfelelőbb feltételek között fektethessenek be – jelentette ki Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese is részt vett a tegnapi konferencián. Elmondása szerint a fiatalabb és középkorú növénytermesztők és állattenyésztők körében mind nagyobb az érdeklődés a biomassza felhasználása iránt, hiszen ez egy új lehetőség bizonyos jellegű melléktermékek feldolgozására.

– Szerbiában jelenleg a biomassza által megtermelt energiát, elektromos áramot eléggé profitábilisan lehet továbbadni a közös hálózatban, és ebben sokan látnak lehetőséget. Bízok abban, hogy a jövőben mind nagyobb lesz az érdeklődés az ilyen jellegű tanácskozások iránt, és népszerűsíteni fogják a biomasszának mint megújuló energiaforrásnak az újra hasznosítását.