2024. április 19., péntek

Elkezdődött a Desiré fesztivál

Szabadkán vasárnap este elkezdődött a Kosztolányi Dezső Színház idei Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja. Urbán András, a KDSZ igazgatója az előző évekhez hasonlóan megnyitóbeszéd helyett felolvasta a fesztivál programját, majd rövid performanszot láthattunk tőle: öklét, amelyben egy kerítésdrót darabot tartott, magasba emelte.

A fesztivál nyitóelőadásaként a Jadran színpadon a Zombori Népszínház Gogoland című előadását láthatta a közönség, amelyet Herceg János művének motívumai alapján Urbán András rendezett. A fesztivál második előadására 21 órától került sor a Kosztolányi Dezső Színházban, ahol a Forte Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukciójában készült Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod című előadását láthattuk Horváth Csaba rendezésében. Az idei Desirén hét ország tizenöt produkciója lehet majd megtekinteni. A fesztiválnak három helyszíne lesz: a Kosztolányi Dezső Színház, a szabadkai Népszínház Jadran színpada és a Kortárs Galéria.

Ma 19 órától a Jadran színpadon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő a Kokan Mladenović rendezte Koldusoperát. Idén is lesznek kísérőrendezvények és sor kerül a Desiré Akadémiára is. A Kortárs Galériában ma 17 órai kezdettel Irena Popović zeneszerzővel Kokan Mladenović rendező beszélget.

A Desiré fesztivál alcíme ezúttal Borderline, illetve Határvonal, ami egy pszichikai állapotot jelöl, ugyanakkor a határ és a vonal szó asszociációira világít rá.