2024. március 28., csütörtök

Lehúzta a redőnyöket a Jugoremedija

Hivatalosan is tönkrement a Jugoremedija gyógyszergyár – jelentette be a nagybecskereki Körzeti Gazdasági Bíróság, amely még 2012-ben rendelte el a csődeljárás megindítását a vállalatban.

Az egyik fővárosi hitelező, a Heta Real Estate ugyan elküldött egy átszervezési tervet a cég megmentésére, de többször is visszadobta az állami szerv, mivel egyik alkalommal sem felelt meg teljesen az elvárásoknak. A hitelező utoljára augusztusbban kérte, hogy adjanak számára időt még egy stratégia megfogalmazására, végül azonban a vállalat nem adta át határidőben, október 15-éig az új átszervezési programot, így a bíróság október 24-én hozott döntése értelmében visszavonták az átszervezés lehetőségét.

Mint ismeretes, a gyógyszergyárat még 2002-ben magánosította egy macedón cég, a Jaka 80, amelynek tulajdonosa Jovica Stefanović Nini, niši üzletember. A gyárban többhavi sztrájk után az állam leállította a magánosítást, mivel az új tulajdonos nem tartotta be a szerződési kötelezettségeit.

Ezek után a részvényes dolgozók vették át a gyár vezetését Zdravko Deurićtyal az élen, akit később bíróság elé állítottak néhány munkatársával, annak a gyanúja miatt, hogy a Penfarm társaság megalapítása során megkárosították a Jugoremediját.

A csődeljárást a Hipo Alpe-Adria Bank kérésére indította meg a nagybecskereki Gazdasági Bíróság, mivel a gyár szerkezetátalakítására a Jugoremedija illetékesei 1,6 millió euró kölcsönt vettek fel, de az összeget nem törlesztették.