2024. április 19., péntek

Továbbtanulás a szülőföldön

Felsőoktatási tájékoztató a Mezőgazdasági Iskolában

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási tájékoztató előadássorozatának első, topolyai állomásaként a helybeli Mezőgazdasági Iskolában tartottak szülőértekezletet, amelynek célja, hogy a szerbiai továbbtanulásról és az MNT támogatási rendszeréről informálják a szülőket, és amelyen az intézmény azon diákjai, illetve szüleik vettek részt, akik tanulmányaikat valamely felsőfokú oktatási intézményben szeretnék folytatni.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Az iskolában három szakon folyik négyéves képzés, általános mezőgazdasági, állategészségügyi és élelmiszeripari technikusi szakon – tudtuk meg Bánov Erzsébettől, a végzős állategészségügyi technikusok osztálya, a IV/4 osztályfőnökétől, aki azt is elmondta, hogy osztályában huszonnyolcan vannak, és közülük tízen fontolgatják a továbbtanulást. Rajtuk kívül csupán egy diák szeretne egyetemre járni az élelmiszeripari technikusok közül. A továbbtanulni szándékozók leggyakrabban az Újvidéki Egyetemet választják, de a Corvinus Egyetem zentai levelezőtagozatára is többen szeretnének jelentkezni. Magyarországi egyetemekre viszonylag kevesen jelentkeznek a Mezőgazdasági Iskola végzősei közül.

Az MNT képviseletében Kecskés Endre látogatott az intézménybe, aki hangsúlyozta, hogy eddig soha nem tapasztalt lehetőségek állnak a továbbtanulók előtt, kezdve az MNT ösztöndíjától, illetve demonstrátori ösztöndíjától – amelynek értéke 90 és 150 euró között mozog – az Európa Kollégiumban való lakhatás lehetőségéig. Az intézménybe már az idén túljelentkezés volt. Ebben nagy szerepe van az ott megszervezett szakkollégiumoknak, a tizennégy tantárgyból szervezett felvételi felkészítőnek, illetve a szerb nyelvi felzárkóztatási képzésnek is. Hangsúlyozta, hogy mindezek mellett a magyar állam is ösztöndíjjal támogatja a hallgatókat, és a legtöbb vajdasági helyi önkormányzat utazási támogatást nyújt az egyetemistáknak.