2024. április 19., péntek

A díj – a jó csapatmunka gyümölcse

Átadták a pedagógusoknak a Dr. Đorđe Natošević-elismerést
Nyilas Mihály tartományi titkár és a díjazottak: Jelena Selak, Ivan Bajić, Milena Gmijović, Vesna Bekić és Aleksandra Sekulić

Nyilas Mihály tartományi titkár és a díjazottak: Jelena Selak, Ivan Bajić, Milena Gmijović, Vesna Bekić és Aleksandra Sekulić

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár és dr. Olivera Gajić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának rendes tanára, a Đorđe Natošević-elismerést Odaítélő Bizottság elnöke átadta az oktatás terén a 2015/2016-os tanévben legsikeresebbnek minősített oktatási-nevelési intézményeknek és egyéneknek járó Dr. Đorđe Natošević-elismerést. A rangos tartományi elismerést tegnap meghitt ünnepség keretében osztották ki Újvidéken, a Tartományi Kormány épületében. Díjazott intézmények: a pancsovai Branko Radičević Általános Iskola, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola és a hódsági Poletarac Iskoláskor előtti Intézmény. Díjazott pedagógusok: Milena Gmijović, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola osztálytanítója és Aleksandra Sekulić, a kúlai Közgazdasági-kereskedelmi Középiskola szerb szakos tanárnője.

Nyilas Mihály tartományi titkár az újságíróknak nyilatkozva elmondta: immár húsz éve kerül kiosztásra ez a díj itt, Vajdaságban.

– November 8-a, a pedagógusok napja táján osztjuk ki a Đorđe Natošević-díjat. Egyik kitüntetett a szabadkai Ivan Sarić iskola, ahol a tanulók többsége magyar nyelvű oktatásban részesül, ami öröm számunkra. Ezenkívül külön eredmény, hogy egy távol eső, nem a legfejlettebb községek közé tartozó Hódságban is egy intézmény kiérdemelte ezt a díjat. Ott ugyanis sokkal nehezebb az óvodai oktatást megszervezni magyarul is, szerbül is, mint nagyvárosban – majd hozzátette: Minden elismerésem a pedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak, akik helyt állnak a mai nehéz helyzetben.

Sztarek Lilla okleveles gépészmérnök, tanár:

– A rangos elismeréssel – amelyet 70 középiskola közül éppen a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola kapott, és mindnyájunk nevében Ivan Bajić igazgató vett át – örülök, hogy öregbíteni fogjuk az iskola hírnevét. Nálunk duális, azaz kooperatív oktatás folyik. Második éve magyar nyelven szervezzük meg a lakatos-hegesztő szak oktatását, és szerb nyelven az üzemi-mechanikus szakot, a következő tanévtől pedig két évig fordítva lesz. Büszkén mondhatom, hogy Szerbiában mi vagyunk egyedüliek két oktatási profillal. Ennek az oktatásnak az újdonsága és előnye, hogy szorosan együttműködünk a vállalatokkal. Az első tanévben a diákjaink csak blokkgyakorlatra járnak az üzembe, a második évben hetente két órára, a harmadikban három napra. E szakmai együttműködés eredményeként a diákok a vállalattól kapnak ösztöndíjat, útiköltséget, munkaruhát, uzsonnapénzt, valamint felkínálják nekik a lehetőséget, hogy a középiskolai tanulmányaik után a vállalatba kerüljenek.

Jelena Selak, a hódsági Poletarac óvoda igazgatónője:

– Ez a díj számunkra motiváció és elismerés. Elismerése annak, hogy komolyan dolgozunk már nyolcvan éve, amióta működik ez az iskoláskor előtti intézményünk. Az utóbbi két évben többek között az oktató-nevelő munka korszerűsítésén fáradoztunk. Óvodásaink számos képzőművészeti díjjal dicsekedhetnek. Gondolom ezzel és a különféle projektumokban, pályázatokon való sikeres szerepléssel tűntünk ki. Többek között reszt vettünk az UNICEF-nek a határ nélküli óvodák projektumában, a 3–6 éves gyerekek közül főleg a társadalmilag hátrányos helyzetűekre összpontosítottunk.