2024. április 25., csütörtök

Százhetven éves a Nagybecskereki Gimnázium

A diákok száma az elmúlt években csökkent, de a magyar osztályok megnyitása nem került veszélybe

Fennállásának 170. évfordulóját ünnepeli a Nagybecskereki Gimnázium. Ebből az alkalomból tegnap fogadást rendeztek az iskolában az egykori diákok és tanárok részére, a városi népszínházban pedig ünnepi akadémiát tartottak. Monográfia is készült az intézmény elmúlt egy évtizedéről.

A Nagybecskereki Piarista Gimnázium 1846-ban nyitotta meg a kapuit több mint kétszáz tanulóval és hat piarista tanárral. A XIX. századi oktatási rendszerben a tanítás mellett neveltek is: a tanulóknak átadták az örök emberi és vallási értékeket. Így a piarista gimnázium nemcsak iskolaépületből állott, hanem egy rendházból és a Szent István templomból. A trianoni békediktátum után a piarista szerzeteseket kiutasították az országból. Ennek ellenére az iskola a magyarság szellemi központja maradt – napjainkig.
– Itt fejeztem be a gimnáziumot – magyar nyelven. Ez az, ami a Becskerek és a környékén élő magyarság számára nagyon sokat jelent. Mert akkor is volt egy magyar osztály a gimnáziumban, és most is van – mondta Lázár Ernő, nyugalmazott közgazdász, aki a gimnázium tanára is volt.
A Nagybecskereki Gimnáziumnak jelenleg 1050 diákja van. A diákok három szakon tanulnak.
– A gimnázium a társadalom mozdonya, amely az egyetemista állományt neveli. Gimnazistáink 80 százaléka később költségvetési támogatásban részesül. Ez az egyik nagy sikerünk. Nemzetközi projektumokban veszünk részt, ott vagyunk a versenyeken, jó helyezéseket, első, második, harmadik helyezést érünk el. Valóban van mire büszkék lennünk – mondta Milan Radaković, a Nagybecskereki Gimnázium igazgatója.

A diákok száma az elmúlt években csökkent. De a magyar osztályok megnyitása nem került veszélybe.
– Az egyik diákunk, Gyarmati Roland, az Édes Anyanyelvünk versenyen Kazinczy-díjas lett Sátoraljaújhelyen. Ennek külön örülök, s ez azt is jelenti, hogy habár fogyatkoznak diákjaink, a színvonal azért megmaradt. Osztályonként 15–20 diák van, de ezek a gyerekek zömmel mind egyetemre iratkoznak és be is fejezik azt – mondta Kapusi Papp Kornélia, magyartanár.
Az ünnepi akadémián felszólalt Nyilas Mihály, tartományi közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is.
– Ez a 170 év alatt folyamatosan működött a gimnázium, és eközben nagy sikereket ért el. Ez ma is így van. A gimnazisták számtalan díjat szereznek, különböző helyi, országos vagy nemzetközi versenyeken. A magyar osztályok is folyamatosan jelen voltak a gimnáziumban. Sajnos, most már kisebb számban, mint korábban. De van egy folyamatosság. Ez egy fontos oktatási központ Bánátban, jelentős helye a gimnáziumi oktatásnak. Mindazok, akik magyarul fejezték be az általános iskoláikat itt, Nagybecskereken vagy a régióban, azok közül sokan ide jönnek a Nagybecskereki Gimnáziumba tovább tanulni. A magyar nyelven folyó oktatás végig kitartott, és a minőségében is megmaradt. Ezt kell nekünk őriznünk. Ezen leszünk, segíteni fogjuk a gimnáziumot, a magyar oktatást, itt a Nagybecskereki Gimnáziumban. Ahogy az igazgató úrral beszéltem, ennek semmilyen akadálya nincs – nyilatkozta Nyilas Mihály.
A tartomány jövő évi költségvetéséből támogatni fogják a Nagybecskereki Gimnázium felújítási munkálatait.