2024. április 24., szerda

A népzene hagyományhű tolmácsolása

A budapesti Fonó zenekar koncertje az újvidéki Európa Kollégiumban

Hétfőn este a magyar népzenei világ kiemelkedő képviselői, azaz a Fonó zenekar tagjai tartottak fergeteges hangulatú koncertet az újvidéki diákotthonban. Magyarország különféle régióiból, Szlovákia magyarlakta területeiről, valamint Kárpátaljáról származnak, akik a népzenei hagyományok ápolása és előadása mellett annak kutatását és oktatását is hivatásuknak tekintik. A zenekar állandó tagjai Navratil Andrea (ének), Agócs Gergely (ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulyák), Gombai Tamás (hegedű, hegedűkontra), Pál István „Szalonna” (hegedű), D.Tóth Sándor (brácsa), Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom), Kürtösi Zsolt (bőgő). A koncert iránt igazán nagy volt az érdeklődés, így a díszterem zsúfolásig megtelt, ahol a műsort követően táncház következett. A népzenészek különféle hangszereket szólaltattak meg, az ének pedig egyenesen a jelenlévők szívét érintette meg. Hallhattunk Felvidékről Gömör, Nógrád határvidékéről tárogatóval kiegészített vonós muzsikát, zoborvidéki dudazenét, továbbá nyugat-magyarországi válogatást Tendl Pál cimbalmos repertoárjából, valamint az erdélyi Mezőségnek, Székelyföldnek a muzsikáját is bemutatták, és a dél-dunántúli hosszú fujarát is megszólaltatták. Zenésztársai elmondása szerint Agócs Gergely az együttes szíve- lelke, aki a következőket mondta:

– Azzal a céllal alakult a zenekar, hogy a magyar népzenét, valamint a Kárpát-medencei szomszédos népek zenéjét hagyományhű tolmácsolásban közvetítsük a közönség felé. Én felvidéki vagyok, Szalonna barátom kárpátaljai, a zenekarban már csak ezért is próbáljuk megjeleníteni saját szülőföldünk muzsikáját. Én is népzenegyűjtőként kezdtem tevékenykedni 16 éves koromban, tehát azt lehet mondani, hogy harminc éve ezzel foglalkozom, és ezeket az élményeket, értékeket próbáljuk beépíteni műsorainkba. Különféle lemezeinkről válogattuk össze a repertoárt. Úgy gondolom elég színes programmal találkozhatott a közönség, megpróbáltunk egy széles, nagyívű keresztmetszetet hozni mindabból, amit az elmúlt lassan két évtized során a Fonó zenekar összehozott – mutatott rá Agócs Gergely.

A Fonó zenekar első alkalommal a belgrádi Collegium Hungaricum és az Európa Kollégium szervezésében látogatott el Újvidékre. A nagy sikerű koncert kapcsán Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatónője elmondta:

– Már a tanév elején megígértük kollégistáinknak, hogy egy nagyon eseménydús és programokban gazdag év elé nézünk. A mai estén a legendás Fonó zenekar tolmácsolásában a magyar népzene által a diákok hagyományőrző identitását szeretnénk fejleszteni, ezáltal pedig igyekszünk megőrizni magyar kultúránkat. A belgrádi Collegium Hungaricummal közösen tudtuk megszervezni a koncertet és a táncházat. Úgy gondolom a két intézmény együttműködésének köszönhetően még nagyon sok ilyen hasonló programra számíthatunk majd – hangsúlyozta Snejder-Sára Ildikó, a kollégium megbízott igazgatónője.

Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatójának elmondása szerint nem szokványos dolog népzenei koncert és táncház előtt Voltaire Candide című regényében olvasható „műveljük meg kertjeinket” szemlélettel élni.

– Mégis időszerű dolog ezt mondani, hiszen az Európa Kollégiumban szellemi kertészek lakhatnak, akik elvégzik az egyetemet, és a délvidéki magyarság kultúrájában valószínűleg nagyon fontos szerepet töltenek majd be. Ezt a kérdést aktualizálva azt kell mondanom, igen, műveljük meg kertjeinket és lakjuk be ezt a tájat, amely a mi szülőföldünk is, töltsük meg saját zenénkkel, kultúránkkal, szeretetünkkel és hagyományainkkal. Nagyon boldog vagyok, hiszen első alkalommal egy komoly koncert formájában jött létre ez az együttműködés. Valóban a magyar népzene színe világát sikerült elhoznunk. Ígérem, ha még lesz rá lehetőségem, akkor a jövőben is hasonló értékes programokkal próbáljuk gazdagítani a fiatalok, és a közönség életét, mert úgy gondolom Újvidéken hatalmas az érdeklődés a magyar kultúra iránt – mondta Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója.