2024. március 29., péntek

Az RMDSZ megdöbbenésének adott hangot a marosvásárhelyi katolikus gimnázium létrehozásával kapcsolatos bűnügyi eljárás miatt

Állásfoglalásban adott hangot megdöbbenésének a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozásával kapcsolatos bűnügyi eljárás miatt, melyet "korrupcióellenes harcként beállított boszorkányüldözésnek" nevezett.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett szombati állásfoglalás arra figyelmeztet, hogy "elképesztő hasonlóság" mutatkozik a református egyháznak visszaszolgáltatott, majd egy korrupcióellenes eljárás során visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügye, és a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megalapítása ügyében indított eljárás között.

E két eset és "az elmúlt négy évben korrupcióellenes harcként beállított boszorkányüldözés az erdélyi magyar közösség vezetői ellen arra kötelez bennünket, hogy zárjuk sorainkat, és ne engedjük magunkat megfélemlíteni" - áll az állásfoglalásban.

"Kiállunk a közösségünkért dolgozó magyar emberekért, szolidaritást vállalunk mindenkivel, aki hasonló helyzetbe kerül, és erre kérem közösségünket is. Nekünk ma elsősorban saját erőnkben, saját egészséges immunrendszerünkben kell bíznunk, és meg kell mutatnunk, hogy a közel másfél milliós magyar közösség jogaival és javaival senki nem élhet vissza, nem csorbíthatja, és nem veheti el azokat. Most nekünk azt is meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely megvédi tagjait, amely nem engedi, hogy vagyonát elkobozzák. Mutassuk meg, hogy nemcsak a lakói vagyunk ennek az országnak, hanem egy erős, összetartó nemzetközösséget alkotunk!" - fogalmaz a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett szombati állásfoglalás.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt indított eljárást csütörtökön Stefan Somesan főtanfelügyelő, és Tamási Zsolt-József iskolaigazgató ellen. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA pénteki közleménye szerint Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel, és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt-József igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják.

A hatvan napra hatósági felügyelet alá vont Tamási Zsolt-József a kényszerintézkedés idején nem gyakorolhatja igazgatói teendőit, nem léphet be az iskolába, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel. A DNA kérésére a Maros megyei törvényszék Stefan Somesant 30 napra házi őrizetbe helyezte.