2024. április 18., csütörtök

Befogadóközpontokba a tranzitzónákból

Az aktuális tervek szerint a migránsokat szervezetten utaztatnák a tranzitzónákba, azon a napon, amikor beléphetnek Magyarország területére

Továbbra sem hivatalos, ám biztos forrásokból pénteken megerősítették lapunknak, hogy Magyarország mostantól valóban nem harminc migránst, menekültet enged naponta Szerbiából az ország területére, hanem húszat, hétvégén pedig teljesen lezárul a kelebiai, illetve a horgosi tranzitzóna. Nevét nem vállaló informátorunk azt is elmondta, hogy Magyarország tájékoztatta az intézkedések szigorításáról Szerbiát és a szerb menekültügyi igazgatóságot. Utóbbi szervnek az a célja, hogy mielőbb elszállítsa a tranzitzónák mellett sátorozó migránsokat. A napokban a zombori ideiglenes befogadóközpontba szállítanának át száz személyt, később pedig a nagykikindai befogadóállomásra, amely állítólag a következő egy-két hétben készül el. A menekültügyi igazgatóság terve az, hogy a migránsok és a menekültek a jövőben a befogadóállomásokról intézzék a magyar hatóságokkal a határátlépéssel kapcsolatos folyamatot, majd később, amikor az elkészített lista alapján elérkezik az országhatár átlépésének a napja, szervezetten szállítsák őket a tranzitzónákba. Így próbálják elkerülni, hogy a Horgos és Röszke, illetve a Kelebia és Tompa közötti senki földjén sátorozzanak a Nyugat-Európába tartók.

A menekültügyi igazgatóságot is hívtuk az ügy kapcsán, ott viszont azt a választ kaptuk, hogy az eljárás szigorításával kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk a magyarországi illetékesekhez, vagy esetleg Szerbia Belügyminisztériumához. Semmit nem kívántak megerősíteni lapunknak, még azt sem, hogy a hideg időre és a rossz körülményekre való tekintettel az embereknek mielőbb tetőt szeretnének biztosítani a fejük fölött.

Mirjana Milenkovski, az UNHCR sajtófelelőse továbbra sem tudta megerősíteni az értesüléseket. Szavai szerint bár ők is hallottak minderről, hivatalosan senki sem tájékoztatta a szervezetet. Az UNHCR aktuális adatai szerint pénteken a horgosi tranzitzónában 62 személy várakozott a határátlépésre, legtöbbjük afganisztáni állampolgár, a kelebiai tranzitzónában pedig 140 személy volt, többségük szíriai. Egy nappal korábban a horgosi tranzitzónában kialakított sátortáborban 133 migráns várakozott, Kelebiánál pedig 66. Milenkovski nem tudta, hogy Horgosról hová tűntek az emberek, sem azt, hogy Kelebiánál miért duplázódott meg a számuk.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter csütörtökön röviden annyit mondott az ügy kapcsán: ha Szerbiát naponta csak 10 migráns hagyhatja el, akkor biztosan nem léphet az országba napi 150 személy, ha kell, Belgrád is szigorúbb intézkedéseket foganatosít.