2024. március 28., csütörtök

Emlékdoboz a zombori múzeumban

A zombori Drelich zsidó családra, és a holokausztra emlékező kiállítás nyílik ma délután öt órakor a zombori Városi Múzeumban.

Az Auschwitz-Birkenau állami múzeum 17-es blokkjának emeletén álló egykori jugoszláv emléktárlat 2009-ben bezárt. Ezt követően a lengyelországi holokauszt-múzeum azzal a kérdéssel fordult a belgrádi művelődési minisztériumhoz, hogy miként gondolja átrendezni az ország szétesését követő új politikai fölállás után a tárlatot. A döntést természetesen Belgrád nem válaszolhatta meg egyedül, ezért az egykori Jugoszlávia utódállamai, a hat független köztársaság vegyes bizottságot alakított a kérdés rendezésére. A bizottság arra jutott, hogy a tárlat anyagát nem lehet az új politikai határok mentén szétszabdalni, mert a Jugoszláviából 1941–44-ben gázkamrákba hurcolt zsidóság korábbi sorsa szoros és bonyolult szálakkal fonódott össze. Arról is határoztak, hogy az áldozatokra nem számadatokkal emlékeznek, hanem igyekeznek azokat a látogatók előtt személyessé tenni, egykori fotókkal, filmrészletekkel, személyes dokumentumokkal, tárgyakkal.

Ennek érdekében mind a hat köztársaságban fölélénkült a holokauszt-kutatás. Begyűjtötték a még föllelhető dokumentumokat, följegyezték a kevés túlélő, és a számosabb utód elbeszéléseit. E gyűjtőmunka során került a kutatók figyelmébe a kanadai Montrealban élő Đorđe Konforti, aki javasolta, hogy Tel-Avivban keressék meg a haláltábort túlélő Drelich Magda és Moshe Mustafya lányát, Mihai Tulpant. A hölgy megőrizte szülei hagyatékát, nagyszámú családi és társasági fotót, kifejező portrékat, okmányokat, tárgyakat. Ebből az anyagból állt össze az Emlékdoboz-kiállítás.

Drelichék Zomborban éltek, szívesen álltak fényképezőgép elé, így a második világháború kitörése előtt, a háború alatt, és közvetlenül a befejezését követően is, a fotókon a család tagjai mellett számos más zombori polgár is feltűnik. Magda és Moshe Izraelben kezdett új életet, nekik köszönhető a teljesen mindennapi, mégis különleges Drelich família emlékkiállítása.

A tárlatot prof. dr. Milan Ristović nyitja meg. A megnyitón részt vesz Miroslav Štakić professzor, tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel megbízott titkár.