2024. március 29., péntek

Fegyverrel teli gépkocsit találtak a Vučić család házánál

Neveket követelnek a biztonsági szolgálatoktól a kormány tagjai

A rendőrség fegyverekkel, lőszerrel, robbanószerkezettel teli ládákat tartalmazó golyóálló gépkocsira bukkant az Aleksandar Vučić miniszterelnök édesapjának tulajdonában lévő családi ház közelében, ahol a kormányfő is gyakran tartózkodik. Az információt már megerősítették a hatóságok a Blic belgrádi napilapnak.

A hírek szerint a gépkocsi a ház közelében lévő jajinci erdőben parkolt.

Nemhivatalos információk szerint a rendőrök egy kézi rakétavetőt, négy kézigránátot, 100 darab 7,62 mm-es puskagolyót, négy vagy öt gépfegyver-töltényt és további 15 ismeretlen kaliberű töltényt találtak a járműben.

Aleksandar Vučić annyit közölt, hogy nem adhat nyilatkozatot a történtekről, amíg nem kapja meg a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) és a rendőrség jelentését.

A rendőrség átfésülte a terepet, a helyszínre érkezett Nebojša Stefanović belügyminiszter is, aki közölte, hogy a kormányfő biztonságban van. Stefanović hozzátette: hasonló esetek voltak már a közelmúltban is, de ezekről nem beszélt senki a nyilvánosság előtt. Fontosnak nevezte kideríteni, kik állnak a tervezett támadás mögött, s azt mondta, olyan személyek kellenek a rendőrségbe és a biztonsági szolgálatokba, akik képesek eleget tenni a rájuk vonatkozó elvárásoknak.

Aleksandar Vulin kormányfő-helyettes az esettel kapcsolatban adott nyilatkozatában Stefanovićhoz hasonlóan azt követelte a biztonsági szolgálatoktól, mondják meg, ki akarja megölni a miniszterelnököt, ha pedig nem képesek arra, hogy választ adjanak erre a kérdésre, akkor a jelenlegi emberek helyére olyanoknak kell kerülniük, akik ki tudják és ki akarják deríteni a részleteket.

A rendőrség várhatóan hamarosan további részleteket közöl az esetről. Az erdő melletti sétányt és környékét lezárták, szigorú ellenőrzéssel lehet csak tovább haladni. DNS-mintát vesznek a kézigránátokról és a rakétavetőről - tudták meg a fővárosi médiumok.