2024. március 29., péntek

125 millió eurós kölcsönt vehet fel Szerbia

A Világbank 124,9 millió eurót hagyott jóvá

Összesen 124,9 millió eurót hagyott jóvá a Világbank Szerbiának, két projektum magvalósítására – adta hírül a szóban forgó pénzintézet tegnap. Az első tervezetre 89,8 milliót kapott az ország, amelyet a költségvetésbe szánnak, annak érdekében, hogy csökkentsék az állam szerepét a kereskedelmi vállalatokban, így teremtve jobb feltételeket új munkahelyek megnyitására.

A másik, 35 millió eurós projektumot a tízes korridor kiépítésére utalta ki az intézet, hogy elmélyítse az Szerbia viszonyait a régió országaival és serkentse velük az áruforgalmat. Ezek közül az egyik projektum az állami kereskedelmi vállalatok reformját támogatja, vagyis az állam szerepét csökkentené a különböző gyártási és szolgáltatási folyamatokban, ezzel pedig javítaná a befektetések feltételeit.

A támogatás – a pénzintézet szerint – hozzá fog járulni a jobb költségvetési eredményekhez, valamint az állami vállalatok vezetéséhez, valamint a különböző szociális kérdések megoldásához, ugyanakkor más konkrét lépésekben is segít, egyebek között a szerkezetátalakítási folyamatok felgyorsítását, valamint a kérdéses helyzetű állami cégek helyzetének javítását is segíti.

Tony Verhijen, a Világbank szerbiai képviselője elmondta, a kölcsönök jelentősen csökkenteni fogják az állami költségeket a különböző cégek finanszírozásában, amelyek egyébként is kulcsfontosságúak Szerbia gazdasági helyzetének rendezésében.

– A kereskedelmi cégek támogatásával sokkal több pénz marad az államkasszában más projektumokra, különböző fejlesztésekre – nyilatkozta Verheijen.

A Tízes Korridort érintő kölcsön abban fog segíteni, hogy az ország jobban kihasználja földrajzi elhelyezkedését. Az útvonal befejezése hozzájárul majd ahhoz, hogy Szerbiában megnövekedjen a forgalom, amely a gazdasági termelékenységet is serkentheti.

A pénzt még a 2014-ben bekövetkezett áradások okozta károk szanálására is használni fogják, valamint több olyan reformot és innovációs tervet is támogatni fog, amely a közlekedésügyi minisztérium napirendjén szerepel.

Svetlana Vukanović, a kölcsönök projektvezetője elmondta, a hitelek nagyban hozzá fognak járulni ahhoz, hogy az országban sokkal hatékonyabb legyen a szolgáltatásnyújtás.