2024. március 29., péntek

Halottak napjára készülve

Helyzetkép a kishegyesi és a bácsfeketehegyi temetőkből

A halottak napja a nagyobb keresztény ünnepek közé tartozik, ilyenkor eltávozott rokonainkra, szeretteinkre emlékezünk. Sokan csak ilyenkor szentelnek időt arra, hogy rendbe tegyék hozzátartozók sírjait. Ez értelemszerűen hatványozott leterhelést jelent a temetők karbantartói számára. Kishegyesen már az ünnep előtti hetekben fokozott szemételszállításra van szükség – számolt be lapunknak Ország József, a Kis Komunál Kft. kommunális vállalat munkavezetője.

A kishegyesi és a bácsfeketehegyi temetők tisztán és rendezetten várják a halottak napját (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi és a bácsfeketehegyi temetők tisztán és rendezetten várják a halottak napját (Lakatos János felvétele)

– A közelmúltban zajlott le a fűkaszálás a keleti, a nyugati és a közös temetőben, valamint a gallyak, cserjék irtása a kritikusabb helyeken. A szemételszállítás és a szeméttároló ketrecek ürítése is intenzívebb, szinte minden másnap végezzük, vagy ahogy a szükség kívánja. Ezenkívül egy munkásunk a parkolókat a temetők környékén, valamint a bejártok, utak mentét tisztítja rendszeresen. Az ünnepek elmúltával kicsit csökkenni fog ez a tempó, de marad elég szemét, elszáradt virág és koszorú, amit el kell hordanunk – mondta el Ország.

Kishegyeshez hasonlóan Bácsfeketehegyen is nagyban zajlik a felkészülés a halottak napjára. Juhász Attila, a bácsfeketehegyi helyi közösség titkára megosztotta velünk, hogy erre a napra a gondozatlan sírokat is rendbe teszik.

– Mint minden évben, idén is különös gonddal készülünk a halottak napjára. Bevezető munkálatként sikerült felújítanunk egy útszakaszt, amely a kápolnához és a hűtőkamrához vezet. Emellett folyamatos a fűkaszálás és a szemételhordás. Természetesen, ebben az időszakban többszörösére növekszik a szemetes ketrecek leterhelése. Ezt az időjárási viszonyoktól függően hol gépi, hol kézi erővel ürítjük, ha kell, akkor napi szinten is. Az őszi időszak hozza magával a falevelek folyamatos eltakarítását is. Sajnos, ilyenkor meglátszik, hogy mely sírok elhagyatottak, ahol elhaltak vagy elköltöztek a hozzátartozók. Ilyenkor ezeket a sírokat is rendbe rakjuk, lepucoljuk. Odafigyelünk, hogy egy egységes kép alakuljon ki a temetőről – számolt be a titkár.