2024. április 25., csütörtök

Francia külügyminiszter: Szíria vagy Oroszország felelős az idlíbi iskola bombázásáért

Szíria vagy Oroszország felelős a 26 polgári áldozattal járó iskola bombázásáért a szíriai Idlíb tartományban - közölte csütörtökön Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter.

"Ki a felelős? Biztosan nem a szíriai ellenzék, hiszen repülőgépek kellenek a bombázáshoz. Vagy a szíriaiak - Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje - , vagy az oroszok voltak" - jelentette ki a tárcavezető egy sajtóértekezleten.

"Újabb példája a háború borzalmainak, amelyet a szíriai nép ellen folytatnak, és ezt nem hagyhatjuk" - tette hozzá.

Josh Earnest fehér házi szóvivő hasonlóan nyilatkozott: "Nem tudjuk még, hogy az Aszad-rezsim, vagy az oroszok voltak-e a légi támadás végrehajtói, de azt igen, hogy egyikük a felelős." Earnest rámutatott: ha kiderülne, hogy a szíriai kormány bombázott, akkor azt csak azért tehette, mert Moszkva támogatja.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor a nap folyamán elutasította, hogy Moszkvának bármi köze volna a több mint 20 tanuló halálával járó támadáshoz.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő elmondta: Ban Ki Munt, a világszervezet főtitkárát elborzasztotta a támadás, amely ha szándékos volt, akár háborús bűncselekménynek is minősülhet. Ban azonnali és független vizsgálatot sürgetett minden, civilek elleni támadással kapcsolatban.

Ha ilyen borzalmas cselekmények a világ felháborodása ellenére is folytatódnak, akkor az azért van, mert kitervelőik a hatalmi központokban és a felkelők sáncaiban nem félik az igazságszolgáltatást - mutatott rá Dujarric.

Meg kell leckéztetni őket - fűzte hozzá.

Anthony Lake-nek, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) főigazgatójának korábbi közlése szerint szerdán légitámadás ért egy falusi iskolát a szíriai Hasszban, amelynek következtében 22 diák és 6 tanár életét vesztette.