2024. április 29., hétfő

Egy államcsíny forgatókönyve

Fény derült az egykori szerb csendőrparancsnok által irányított bűnbanda terveinek részleteire – Hazánkban is letartóztattak két embert, akik Đukanović után kémkedtek

Nagy port kavart a régióban Bratislav Dikić, a szerbiai csendőrség volt vezetője és társai montenegrói letartóztatása, a hazánkból irányított bűnbandát ugyanis azzal gyanúsították meg, hogy államcsínyt szervezett a szomszédos államban a parlamenti választások estéjére. Hazai tisztségviselők előbb szkeptikusan nyilatkoztak arról, van-e valóságtartalma a podgoricai vádaknak. Az üggyel kapcsolatos legújabb kijelentéseiben azonban Aleksandar Vučić kormányfő már arról beszélt, hogy hazánk területén is lépéseket foganatosított a rendőrség, két embert letartóztatott, mert megfigyelték Milo Đukanović montenegrói miniszterelnök tartózkodási helyét, és állandó jelentéseket adtak le egy másik csoportnak, amelynek „reagálnia kellett volna” az adatok alapján. Egyenruhát és 125 ezer eurót is találtak náluk. A kormányfő a biztonsági szolgálatok koordinációs testületének ülését követően ismertette ezeket az adatokat, s elmondta azt is, hogy ennek a két személynek nem volt köze a Montenegróban letartóztatott csoporthoz, sem a politikai élet képviselőihez.

Sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy hazánknak egyéb biztonsági kihívásokkal is számolnia kellett, a szerbiai bűnügyi rendőrség rangos tisztségviselője ugyanis információkat szivárogtatott ki külföldi titkosszolgálatoknak – már eljárást indítottak ellene. A miniszterelnök elmondta, hogy az illetékes szervek a külföldi (keleti és nyugati) titkosszolgálatok nagyobb aktivitását észlelik Szerbiában.

EGY PUCCSKÍSÉRLET LÉPÉSEI

A podgoricai Pobjeda arról cikkezett, hogy Bratislav Dikićet egy bizonyos koszovói, Zubin Potok-i Mirko Velimirović bejelentése alapján tartóztatták le. Velimirović maga is tagja volt a Dikić vezette bűnszövetkezetnek, de végül meggondolta magát, és úgy érezte, meg kell akadályoznia a választások éjszakájára tervezett bűncselekményt, így tájékoztatta a montenegrói szerveket. A Pobjeda információi arra is fényt derítettek, hogyan készült a bűnbanda az államcsíny végrehajtására.

Miután a szóban forgó Velimirović megérkezett Podgoricába, összeszedte a bátorságát, és elmondta a rendőrségnek: Aleksandar Sinđelićtől 15 ezer eurót kapott azért, hogy Montenegróba szállítson 50 automata gépfegyvert, három doboz töltényt és rendőri egyenruhákat. Mindezt egy podgoricai bérelt házban kellett elrejtenie. A montenegrói rendőrségnek már voltak információi a tervezett támadással kapcsolatban, ezeket támasztotta alá Velimirović vallomása. A bűnbanda Zubin Potok-i tagjának elmondása szerint az volt a feladata, hogy közvetítsen Dikić és Sinđelić között.

Az akciót a választások éjszakájára, október 16-ára tervezték, 23 órára. A bejelentések szerint a montenegrói képviselőház előtt gyülekeztek volna nagy számban a polgárok a választási eredmények kihirdetésére a Demokratikus Front szervezésében. Dikić csapata a következőket tervezte: rendőri egyenruhába öltözve bejutottak volna a képviselőházba annak egyik szélső bejáratán. Meg akarták támadni a parlament épületén belül lévő rendőröket, majd Đukanović ellen hajtottak volna végre támadást.

Az említett három személy mellett eljárás indult még Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić és Perica Andrić ellen is. Valamennyiük meghatározott feladatot látott el az államcsíny terveinek kiötlésében vagy végrehajtásában, a montenegrói hatóságok adatai szerint.

Bratislav Dikić volt szerb csendőrparancsnok irányította volna a parlamentben tervezett akciót (Beta)

Bratislav Dikić volt szerb csendőrparancsnok irányította volna a parlamentben tervezett akciót (Beta)

ELRABOLTÁK VOLNA A KORMÁNYFŐT

Sinđelićet nem sikerült letartóztatniuk. A Pobjeda hírei arról szólnak, hogy hamarosan meghallgatásra idézik majd be levélben, s ha ennek nem tenne eleget, nemzetközi körözőlevelet adnak ki ellene. Sinđelić október eleje óta több ízben találkozott személyekkel annak érdekében, hogy utasításokat adjon nekik, pénzzel, fegyverrel, felszereléssel lássa el őket, telefont, tartózkodási helyet szavatoljon számukra a tervezett akció szükségleteinek fedezése céljából. A nyomozás adatai szerint a miniszterelnök elrablását tervezték. Az egykori szerb csendőrparancsnok irányította volna a választások estéjén a parlamentbe behatoló fegyveres erőket. A Delta City előtt találkozott a választások előtti éjszakán Mirko Velimirovićtyal, Nikolaként mutatkozott be neki, átvett egy Lenovo márkájú mobiltelefont, mely lehallgatást megakadályozó programmal rendelkezett, továbbá átvette annak a háznak a kulcsait is, ahol Velimirović a fegyvereket és a felszerelést elrejtette. Velimirović megmutatta Dikićnek a szóban forgó ingatlant, de ekkor már a rendőrség is a helyszínre érkezett, és hamar bilincs került a kezükre.

SZERVEZŐK ÉS VÉGREHAJTÓK

Kristina Hristić és Branka Milić szervezési feladatokkal foglalkozott, a mobiltelefonok megfelelő személyekhez való eljuttatása, találkozók megszervezése volt a „munkaköri leírásuk”. Aleksić feladata az volt, hogy Szerbia és Montenegró között megoldja az akcióban részt vevők szállítását, elhelyezze őket szállodákban, és fizesse a szállásköltségeket. A parlament épületében az ügyészség információi szerint Dušić, Maksić, Đorđević, Čurović, Đurić, Ćetković, Stanojević, Aćimović, Matić és Andrić hajtották volna végre a támadást.