2024. április 20., szombat

Ingyencirkusz

A haladók bűnözőnek nevezték a mozgalmistákat, a radikálisok pedig a múltra emlékeztették a haladókat

A köztársasági parlament egyelőre képtelen megállapítani a napirendet, ami azt jelenti, hogy a parlamenti vita nem vehette kezdetét. Ennek fő oka a haladó Aleksandar Martinović és az Elég volt mozgalom képviselői közötti vita.

Az ellenzék akkor kezdett el elégedetlenkedni, amikor megtudták, hogy a napirendi pontok közül hatot összevonnának. Az ellenzék azzal érvelt, hogy ezeknek a napirendi pontoknak semmi köze egymáshoz.

A legnagyobb, 138 tagú frakcióval a Szerb Haladó Párt rendelkezik majd a parlament új összetételében (Fotó: Beta)

Fotó: Beta

Valamivel később egyik felszólalásában Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője közölte: „Nem szabad megengedni, hogy a közismert bűnöző, Saša Radulović (Elég volt mozgalom), ugyanúgy tönkretegye a szerbiai parlamentet, mint ahogyan tönkretette a szerbiai gazdaságot”. Amikor Martinović később ismét szót kért, az Elég volt mozgalom képviselői elkezdtek tapsolni, így senki nem értette, hogy Martinović mit mond. A mozgalom frakciója ezt követően elhagyta az üléstermet. A kivonulás közben Radulović odaszólt Martinovićnak, hogy szégyellheti magát.

Ekkor szólalt fel Veroljub Arsić, az SZHP képviselője, az ülés elnöklője és elégedetlenségének adott hangot a mozgalom képviselőinek magatartása miatt, majd bűnözőknek nevezte az Elég volt mozgalom képviselőit.

A folytatásban lépett színre a Szerb Radikális Párt, azaz Nemanja Šarović képviselő. Azt mondta, nem kedveli Radulovićot, viszont nem hiszi, hogy a Szerbiai Képviselőházban olyan felszólalásoknak kellene elhangzania, mint amilyen Martinović szájából elhangzott.

– Egyébként is, Radulović elsősorban mint Aleksandar Vučić minisztere ismert számomra. Ha közismert bűnöző, akkor Vučić vajon miért adott neki helyet a kormányban? Ha valóban közismert bűnöző, akkor tessék letartóztatni, eljárást indítani ellene és megvonni tőle képviselői immunitását – fogalmazott Šarović.

Martinović ekkor pártelnöke, Vučić, védelmére kelt, mondván, hogy Radulović akkor volt miniszter, amikor Ivica Dačić látta el a kormányfő tisztségét és azonnal „kirúgták”, amikor rájöttek, hogy mit is művel.

A Szerbiai Képviselőháznak egyebek mellett a hajózásról és kikötőkről szóló törvény módosítási javaslatáról kellett volna vitáznia.