2024. április 24., szerda

Szobrot kap Than Mór Óbecsén

Életnagyságú faszobrot kap Óbecsén a város neves szülötte, Than Mór festőművész. Az alkotáson tegnap az óbecsei Ars in Ligno Fafaragó Egyesület tagjai dolgoztak a Than Emlékház udvarán. Az amatőr művészek dolgát jelentősen megnehezíti az, hogy profilkép nélkül kellett munkához látniuk, Berentai Jenő elnök szerint ez nagy kihívást jelent a számukra. Mint elmondta, elsősorban saját elképzelésükre kell hagyatkozniuk a szobor megmunkálása során, amely karba font kézzel fogja ábrázolni a híres festőművészt.

Az egyesület tagjai egy önkormányzati pályázaton nyertek támogatást ennek a régi tervnek a megvalósításához, a fát pedig a Komunalac Közvállalattól kapták, amit egy vállalkozó segítségével szállítottak el a helyszínre.

A fafaragók várhatóan a jövő hét végén fejezik be a szobrot. Mivel az ismeretlen fa rosszul tűri az időjárás viszontagságait, az emlékházon belül vagy az udvaron, fedett részen szeretnék felállítani. Az egyesület tagjai jövőre Than Mór testvérének, Than Károly kémikusnak a szobrát is el szeretnék készíteni.